Otvorena izložba o 100 godina Varteksa

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba 'Priče koje kroje Varteks' o 100 godina jedne od najvećih tekstilnih tvornica na ovim prostorima.

Od najstarijeg sačuvanog sakoa iz tridesetih godina prošlog stoljeća do sadašnjosti i budućnosti - priče su to o Varteksu i ljudima koji su stvarali modu, ostavili neizbrisiv trag na kulturu odijevanja.

- Varteks njeguje jako dugo tradiciju kvalitetnog, fantastičnog poznavanja tkanina, tijela, oblikovanja odjeće. Zapravo, to je jako zahtjevan posao koji uključuje jako puno znanja, vještina i talenta, napominje kreativna direktorica Varteksa Martina Vrdoljak-Ranilović.

Predsjednik uprave Varteksa Nenad Bakić ističe da Varteks bježi od takozvane brze mode, od jeftinih i nekvalitetnih predmeta: Mi tražimo svoj put u tome da reetabliramo najvišu kvalitetu odjevnih predmeta, najkompliciranijih predmeta, to su posebno odijela i vraćamo kulturu odijevanja, kaže Bakić.
[TEMA] Stoljeće Varteksa
Ova se izložba djelomično oslanja na prošlogodišnju u Gradskom muzeju Varaždin koja je bila svojevrsni povijesni presjek Varteksa: Pred nama je 14 priča koje su karakteristične za Varteksovu proizvodnju - od proizvodnje tkanina do gotovog proizvoda. Priča o budućnosti je nastala za zagrebačku izložbu tako da je taj budući sjaj Varteksa predstavljen u MUO-u, otkriva kustosica Gradskog muzeja Varaždin Spomenka Težak.

- Izložba u našem muzeju izazvala je nevjerojatno velik interes, ne samo javnosti i struke nego i ljudi iz područja gospodarstva, kulture i u zemlji i u inozemstvu, poručuje Vesna Jurić Bulatović iz MUO-a, a ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović zaključuje: Ovo je doprinos koji MUO želi dati, Želimo ukazati na ono kvalitetno, ono sjajno što Hrvatska ima, a što smo zaboravili, zanemarili, gurnuli u zapećak ili uništili, kaže Gašparović.

Ambicije su velike: težnja je Varteksa da ponovno bude prepoznatljiv brend, sinonim za kvalitetnu odjeću koju opisuju kao - suvremenu klasiku.