'Prostori krajolika' - 24 umjetnika u Galeriji Prsten

U Galeriji Prsten u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu od sinoć je postavljena izložba 'Prostori krajolika', u kojoj dvadeset i četvero umjetnika pregovara s temom pejzaža u različitim medijskim tehnikama.

'Prostori krajolika' spajaju umjetnike različitih generacija i umjetničkih preokupacija, u mnoštvu medija i pristupa, s temom krajolika: Ono što nam je bilo bitno kroz samu izložbu prezentirati, to je bio krajobraz, upravo taj krajolik, koji je najvećim dijelom, kao što se može po radovima vidjeti, imaginaran, objašnjava kustos izložbe Igor Loinjak.

Većina radova ne pripada umjetničkoj tradiciji mimetičnih, doslovnih pejzaža, već krajolik uzima kao inspiraciju i idejno polazište: Ja se ne bavim krajolikom da prikazujem samo krajolik, nego tu je uvijek jedna priča iza toga. Ja s određenom prirodom koju radim pokušavam neke druge teme dodirnuti, napominje umjetnik Sebastijan Dračić.

Pojedini umjetnici inspirirali su se putovanjima u daleke krajeve i zapanjujuću prirodu. Zdravko Milić, koji se u prijašnjem radu bavio konceptom monolita, prikazao je australski Uluru, odnosno Ayers Rock - navodno najveći kameni monolit na svijetu.

- Ostalo možemo s nečim uspoređivati, ali ovaj dio Australije je jedan drugi planet. Nakon takvog dojma, pogotovo mi koji se bavimo nečim kao što je umjetnost, možemo prikazati svoje unutarnje porive, kaže Milić.

Zlatan Vehabović bazirao je svoj Arktički ciklus na ekspediciji na krajnji sjever - na Svalbard: To je bilo sjajno iskustvo, dakle cijela izložba je bila prezentirana prošle godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a ovdje imamo priliku vidjeti dva rada iz tog ciklusa, ističe Vehabović.

Dvadeset četiri interpretacije krajolika u Galeriji Prsten mogu se doživjeti do 22. rujna.