'Lošinjskim jedrima oko svijeta'

Od ove subote na Lošinju 3 tjedna traje Festival 'Lošinjskim jedrima oko svijeta' posvećen brodogradnji i pomorskoj tradiciji otoka. S našim gostima s Lošinja pozivamo vas na plovidbu našim i drugim morima svijeta...

Sama ideja organizatora za osmišljavanjem ovakve vrste festivala proizašla je iz želje za očuvanjem, revitalizacijom i turističkom valorizacijom pomorske baštine i to kroz oživljavanje i prezentaciju povijesnog i kulturnog naslijeđa lošinjskog pomorstva, koje je svoje zlatno doba živjelo od 1853. do 1884. godine.

- Ovaj segment lošinjske povijesti izabran je za turističku promociju zbog svoje specifičnosti i namjere da se lošinjskim gostima, ali i domaćem stanovništvu, približi bogat i nadasve zanimljiv život hrabrih, požrtvovnih i sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja te brodovlasnika koji su ovaj otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća, ističu organizatori.

Tijekom trajanja Festivala svim zainteresiranima pružit će se uvid u bogato pomorsko naslijeđe Lošinja, oživjeti povijest držeći se povijesnih činjenica te kroz turističke i marketinške akcije promovirati Lošinj kao destinaciju 'oživljene povijesti pomorstva' dosad nepoznate široj javnosti.

- Tijekom Festivala, uživajte u gastro delicijama kušajući 'Jela lošinjskih kapetana' u lošinjskim restoranima te sudjelujte u brojnim kreativnim radioincama; pletenje mreže, vrše, vezanje konopa, izrade drvene brodice, poručuju organizatori festivala.

Detalje o programu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ispričali su nam direktor TZ Malog Lošinja Dalibor Cvitković, predsjednik ŠRD Škarpina Ferdinando Zorović te predsjednik JK Jugo Vedran Kabalin: