[FILMSKA KRITIKA] 'Zločin bez krivnje'

Filmski kritičar Daniel Rafaelić osvrnuo se na novi film koji od danas igra u kinima - njemački film 'Zločin bez krivnje'. Radi se o adaptaciji istoimenog bestsellera uglednog njemačkog odvjetnika i autora Ferdinanda von Schiracha.

Djelo se temelji na liku autorova djeda, Balduru von Schirachu, nacistu koji je bio na čelu Hitlerove mladeži i koji je osuđen na 20 godina zbog zločina protiv čovječnosti na Nürnberškom ratnom suđenju.

Roman 'The Collini Case' Ferdinanda von Schiracha prodao se u više od 500 tisuća primjeraka samo u Njemačkoj te potom postao bestseller u mnogim zemljama, uključujući Englesku, Španjolsku i Japan. Kroz to je djelo Schirach javno progovorio o gotovo potpuno zaboravljenom sudskom skandalu.

U središtu priče, koju je za film adaptirao redatelj Marc Kreuzpaintner, je odvjetnik Caspar Leinen suočen sa spektakularnim slučajem koji mu je sud dodijelio - da brani 70-godišnjeg Talijana Frabrizija Collinija koji je preko 30 godina radio u Njemačkoj te potom bez očiglednog razloga ubio uglednog industrijskog magnata Hansa Meyera u berlinskom hotelu.

Redatelj Marco Kreuzpaintner ('Beat', 'Krabat') donosi uzbudljivu dramu o jednom od najvećih sudskih skandala u Njemačkoj. Glavnu ulogu tumači Elyas M'Barek, a ostale Alexandra Maria Lara, Heiner Lauterbach, Manfred Zapatka, Jannis Niewöhner,  Rainer Bock, Catrin Striebeck i Franco Nero.

Pogledajte gostovanje Daniela Rafaelića u emisji Dobro jutro, Hrvatska: