Šibenik: 7. festival alternative i ljevice - Fališ

Izložbom fotografija Hrvoja Polana, jednog od najvećih fotoreportera s naših prostora, koji je iznenada preminuo u ožujku, otvoreno je u srijedu u Šibeniku sedmo izdanje Festivala alternative i ljevice (FALIŠ), koji će se održavati do subote 7. rujna.

Gotovo tri desetljeća Polan se bavio novinskom i dokumentarnom fotografijom radeći za brojne novine i agencije, od Feral Tribunea preko Reutersa do Agence France Presse. Posljednjih godina bio je freelancer. Objavljivao je u svim vodećim svjetskim medijima (IHT-u, The Guardianu, Newsweeku, Timeu). Svojom je kamerom pokrivao sve ratove i socijalne konflikte na prostoru bivše Jugoslavije, Albanije, Iraka, Gaze, Zapadne obale.

Izložba na Fališ-u nazvana je 'Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina', a prikazuje domove kulture i kulturne spomenike koji su služili kao logori tijekom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. U suradnji s Viktorom Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem, čiji eseji prate fotografije, obrađene su 24 lokacije koje su u socijalizmu bile prostori masovne kulturne emancipacije, da bi u devedesetima bile obilježene mučenjem i patnjom.

- Dosad smo imali šest puta priliku otvoriti festival izložbom Hrvoja Polana i da on bude s nama. Nažalost, ove godine se njegov svojevrsni fotografski testament savršeno uklapa u temu sedmog FALIŠ-a. Polanove fotografije prikazuju mjesta koja su nekad bila tzv. domovi kulture, a kasnije su pretvorena u mučilišta i koncentracijske logore, rekao je na otvaranju izložbe Emir Imamović Pirke, direktor FALIŠ-a.

Izložbu je detaljnije predstavio i publicist Kruno Lokotar, a intimnim govorom od svog velikog prijatelja i suradnika Polana oprostio se u svijetu proslavljeni fotograf Damir Šagolj.

- Moja i Hrvojeva karijera isprepletale su se svugdje po svijetu. Jedna od najstrašnijih fotografija vezana za prošli rat bila je ona nastala u kuhinji zatvora u Haagu, gdje su na jednom mjestu slaveći rođendan Slobodana Miloševića družili on, Mladen Naletilić Tuta, Naser Orić, Paško Ljubičić i drugi. Dojučerašnji neprijatelji grlili su se i nazdravljali u tom igrokazu. Hrvojeve fotografije s malo detalja govorile su puno toga, rekao je Šagolj.

Na otvaranju izložbe bili su i 'feralovac' Viktor Ivančić, glumac Milivoj Beader, episkop dalmatinski Nikodim Kosović, pisac Igor Mandić i mnogi drugi, a po prvi put na festival je došao i Danis Tanović, sarajevski redatelj nagrađen Oscarom za film 'Ničija zemlja'.

Izložbu Hrvoja Polana koju je u Studiju galerije sv. Krševana postavio šibenski dizajner Ante Filipović Grčić može se razgledati svakog dana trajanja festivala.

Prvi dan FALIŠ-a otvara temu o 30 godina pada Berlinskog zida i to predavanjem njemačke književnice i književne agentice Christine Koschmieder te okruglim stolom 'Bio jednom jedan Zid' na kojem će sudjelovati Ivan Čolović, Andrej Nikolaidis i Vuk Perišić, uz Katarinu Luketić kao moderatoricu.