Pekmez od šljiva po staroj recepturi

U Dugoj Međi, nedaleko od Orahovice, mjestu sa svega 162 stanovnika, održana je tradicionalna Pekmezijada. Kuhao se pekmez od šljiva prema tradicionalnoj recepturi. Pekmezijadu je organizirala tamošnja Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Šljive su ove godine dobro urodile. Šest ekipa odvažilo se u pripremi tradicionalne slatke delicije. Pekmez se pekao i po nekoliko sati, valjalo je paziti da ne zagori. Uz domaću šljivu, svaka ekipa imala je svoju recepturu, ali i poneki tajni sastojak - vanilin šećer, limut, cimet, rum ili pak nešto što nismo uspjeli doznati. 

A dok je vrući pekmez krčkao u kotlovima miješali su ga svi bez obzira na godine. Organizatori ovakvim druženjem žele očuvati tradiciju slavonskoga sela od zaborava.

Skuhani pekmez spremao se u teglice koje su podijeljene sudionicima, ali i potrebitima, dok je dio uzoraka poslan na ocjenjivanje stručnom žiriju.

U iščekivanju rezultata mogli su se okušati u boćanju, visećoj kuglani ili slavonskoj alci na braniteljskim sportskim igrama koje se održavaju u sklopu Pekmezijade.

U braniteljskim igrama najbolje rezultate postigli su gosti iz Podgorača dok su najbolji pekmez, prema ocjeni žirija, skuhali orahovači umirovljenici.