[Iz arhive HRT-a] Ferdo Crnogorac - Hrvat koji je vozio vodeni skuter prije Jamesa Bonda

Ferdo Crnogorac je umirovljenik inovator iz Slavonskog Broda. Bogatog je životnog iskustva koje je stjecao po europskim državama ali i širom svijeta.

Samo na području inovacija ima više od 20-ak detaljno razrađenih, većinom i praktično uobličenih u modele i prototipove. Samo je četvrtina prijavljena i zaštićena kao intelektualno vlasništvo. I sve to zbog nedostatka novca i nerazumijevanja moguće praktične primjene i ekonomske isplativosti.

Da njegove ideje nisu plod bujne mašte, dokazuju zlatne medalje poput one s najvećeg sajma inovacija u Ženevi, za uređaj koji koristeći snagu morskih valova proizvodi električnu energiju.

Taj "Fernando sistem" omogućuje prijenos energije valova ne samo pri dizanju, već i pri spuštanju. Također omogućuje i korištenje energije i u malom - neiskorištena energija, koja se izgubi u teretanama, može se pretvoriti u električnu.

Iako je optimističan i radišan, razočaran je jer osim krađa i komercijalizacije nekih njegovih čak patenata ne nailazi na potporu tamo gdje bi ju želio – u domaćoj industriji.

Ferdo kaže da je u životu radio mnogo različitih poslova, a iz svakog je ponešto naučio. Nakon što je završio strojobravarski zanat, otišao je u inozemstvo i radio je diljem svijeta. U njegovim putovanjima su i korijeni svih inovacijskih ideja jer je često bio daleko od urbanih sredina, pa se morao snalaziti kako zna.

U arhivi HRT-a pronašli smo snimke Ferde iz 1978. u kojemu je prikazan vodeni skuter kojeg je osmislio još 1970., a 1972. ga je uspješno vozio na vodi. Taj patent je zaštitio u SAD-u, ali nije u Japanu. Prototip je izložio na nautičkoj izložbi u Düsseldorfu. Kaže da su ga Japanci dva dana proučavali i fotografirali, a iduće proljeće su Suzukijevi skuteri na vodu sa "odrezanim skijama" jurili svjetskim morima. No, Ferdo je ponosan je prije Jamesa Bonda vozio vodeni skuter.

- O, kako je sladak okus kada znaš da je taj Veliki svijet imao što ukrasti od mene maloga, kazao je tada.