U varaždinskom domu umirovljenika 360 korisnika, lista čekanja pet puta veća

Na mjesto u umirovljeničkom domu čeka se godinama. Iako privatnih ima mnogo, najveće liste čekanja su za županijske domove, ne samo zbog cijena već i zbog uvjeta života koje nude. Da bi korisnicima bilo još ugodnije, obnova varaždinskoga Doma jedan je od županijskih prioriteta.

Većina korisnika varaždinskog Doma za starije i nemoćne dane provodi u druženju i rekreaciji. Kako tko od njih može, kažu. Jer prosječna dob u ovom domu je 87 godina.

- U domu sam 4 mjeseca, zadovoljan sam zasad, iako je stari dom treba renovirati dosta toga. Cimer mi je vrlo dobar, jako se dobro slažemo - govori nam Ivan Vlahović.

Gospođa Dragica Kocijan aktivna je u zboru. S domskom "ekipom" voli putovati. Najvažnije joj je da je zdrava. A djeca ju često posjećuju. Odluka da ode u dom nije joj bila teška.

- Nisam htjela djecu opterećivati, moraju ići na posao. I onda sam ja odlučila da oni imaju svoj mir - kaže.

U Domu je 360 korisnika, a lista čekanja je pet puta veća. Mjesto u domu trenutačno čeka 2 i pol tisuće umirovljenika. Izgrađen je prije 40 godina, obnavljan prije 12. Pravi radovi tek kreću -  potpisan je ugovor o energetskoj obnovi. Već za godinu dana, korisnici i 103 zaposlenika boravit će u boljim i kvalitetnim uvjetima. Mijenjat će se dotrajala dizala, rasvjeta i stolarija, postavit će se termofasada i izgraditi nova kotlovnica.

Zahvaljujući opsežnoj obnovi na godinu će se uštedjeti oko 600 tisuća kuna na energentima. Objekte za starije i nemoćne, istaknuto je, potrebno je održavati po najvišim standardima.

Trećina naših stanovnika spada u stariju populaciju, tako i u Europi, tako i u Hrvatskoj pa su ovakve vrste projekata od posebnog značaja. Nažalost država je prestala ulagati u ovakve objekte. Zato je tu europski novac. Vrijednost projekta je 31 milijun i 370 tisuća kuna. Do kraja godine s dodatnih milijun kuna uredit će se i 50-ak soba.