"Petica-igrom do zdravlja"

Svako treće dijete u Hrvatskoj ima problem s prekomjernom težinom ili je pretilo. Osim sve dostupnije visokokalorične hrane, glavni uzrok je i njihova sve manja zainteresiranost za fizičku aktivnost. Neke zagrebačke škole pokušavaju to promijeniti.

Iako bi voljela postati profesionalna gimnastičarka, devetogodišnjakinja Ana trenira nekoliko sportova.

- Gimnastika, badminton, ragbi, streljaštvo. Zato što ja volim sportove, volim neke aktivnosti i volim trenirati, govori Ana Lukić.

No ona je u manjini u svojoj generaciji. Samo četvrtina djevojčica i trećina dječaka u Hrvatskoj, bavi se tjelesnom aktivnošću barem jedan sat dnevno.

- Sigurno da je razlika prije 10 godina i sada, znači, taj sjedilački način života, škola, ističe Igor Musulin, profesor kineziologije.

Uz nezdravu prehranu, problem je i premalo sati tjelesnog odgoja.

- Govorimo da svako 3. dijete ima problem bilo sa prekomjernom tjelesnom masom ili sa pretilošću. 33 posto dječaka i 20 posto djevojčica, naglašava prof. dr. sc. Daria Vranešić Bender, klinički nutricionist.

Zbog toga se u 13 zagrebačkih osnovnih škola provodio program "Petica-igrom do zdravlja". Tijekom 5 godina djecu su naučila kako zdravije živjeti.

- Djeca su nam sklonija konzumirati vodu, sklonija su biti više tjelesno aktivna, uočavamo da konzumiraju manje grickalica, slatkih proizvoda, govori Sara Cobal, voditeljica projekta.

A u program su bili uključeni i roditelji.

- Roditelji imaju veliku ulogu, govorimo o prehrambenom odgoju. Općenito ponašanje roditelja se reflektira na ponašanje djece, zaključuje Vranešić Bender.

Pretila djeca u kasnijoj su dobi izložena većem riziku od dijabetesa tipa 2 i srčanožilnih bolesti. Stoga se stjecanjem zdravih navika od rane dobi stvaraju predispozicije za zdraviji, ali i sretniji život.