Javne potrebe u kulturi puno, novca uvijek malo

Ministarstvo kulture raspisalo je svoj najvažniji natječaj - onaj za financiranje javnih potreba u kulturi. A njih je puno, dok je novca - uvijek malo.

Najiščekivaniji natječaj Ministarstva kulture - onaj kojim se financiraju projekti, manifestacije i ostale aktivnosti, ove godine u nešto promijenjenom obliku. Zbog ubrzavanja procedure, smanjivanja administrativnih troškova i brže evaluacije, uveden je sustav E-pisarnice, što znači da se dokumentacije više neće morati slati u papirnatom obliku.

Rezultati natječaja bit će poznati najkasnije početkom godine, odmah nakon donošenja državnog proračuna iz kojeg se za kulturu, prema riječima korisnika, izdvaja premalo.

- Prostor za dodatni pomak je povećanje sredstava Ministarstvu kulture, to  je naime politička odluka. To je nešto što treba doći od samoga premijera - ta svijest da kultura treba imati više novaca - smatra glumac Marko Torjanac, osnivač kazališta Planet Art.

- Kultura je ono što je srž svakoga naroda, što ostavljamo kao zalog za budućnost i zato su ta sredstva iznimno važna i bilo bi dobro da su još i veća, naravno - poručuje izdavač Seid Serdarević, programski direktor Festivala svjetske književnosti.

- Mi smo sve ove godine u mandatu Vlade Andreja Plenkovića rasli i u apsolutnom iznosu i u postotnom iznosu. Taj je proračun jako dinamičan s obzirom na sredstva iz EU fondova. Mi vjerujemo da ćemo i ove godine imati pozitivan pomak - objašnjava ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Kriteriji koji podrazumijevaju visoku kvalitetu projekata i ove su godine prioritet, s obzirom na skorašnje predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, koji hrvatsku kulturu stavljaju u europski kontekst te promiču međukulturni dijalog i razvoj civilnog društva.