Naučite kuhati jela iz daleke prošlosti

U posjetiteljskom centru Budinjak u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje, ovoga vikenda održava se petnaesta po redu manifestacija "Tisućljeća kulinarstva". Program je jednodnevan i započinje u 10:00 sati stručnim vodstvom po poučnoj stazi "Staza kneževa", pri čemu posjetitelji sami beru samoniklo bilje koje će kasnije koristiti u pripremi hrane.

Po povratku u Eko - centar Budinjak posjetitelji se raspoređuju u četiri radionice: pretpovijesna, rimska, srednjovjekovna te tradicionalna kuhinja. Hranu će pripremati uz stručnu pomoć voditelja. Radionice završavaju oko 18:00 sati i besplatne su! 

U pretpovijesnoj kuhinji prošle su godine radili pastrvu u glini, janjeći but u glini, knedlice od koprive i bob. Očišćena riba s glavom posoli se i začini majčinom dušicom, umota u list čička, a zatim u glinu. Sličan postupak vrijedi i za janjeći but. Nakon sušenja riba i janjeći but u glini spremni su za pečenje u žaru.

Kako se kuhalo na Budinjaku prošle godine pogledajte u reportaži iz emisije Dobro jutro, Hrvatska.