Sportske igre u Kutini

Nekoliko stotina branitelja, članova Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije okupilo se na sportskim igrama u Kutini. Snage su odmjerili u pet disciplina.

Iako mnogi dijele sličan ratni put nakon rata kontakti među nekadašnjim suborcima velikim su dijelom izgubljeni. Sportske igre za mnoge od njih mjesto su ponovnih susreta.

Kolege koje nisu vidjeli 20 godina, imaju priliku vidjeti opet a možda neće ni prepoznati od prve.

- Ja sam po prvi puta na ovim igrama i jako je lijepo do sada. Kartamo se i borimo se. Vidimo bivše kolege koje nismo vidjeli godinama, kaže Željko Šalković.

- Uglavnom propitujemo za zdravlje, tko se čime bavi i to je uglavnom to, objašnjava Davor Rakidžija.

Jedino važnije od sportskih rezultata, i ovaj put, bilo je druženje.

- Meni je drago da nas se može još uvijek ovoliko skupiti. Mi smo već ljudi koji smo u godinama da se ovako lijepo nađemo i družimo, da čuvamo uspomene na Domovinski rat, ističe Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga branitelja Domovinskog rata policije.

A prisjetili su se i uloge policije koja je na početku Domovinskog rata, kad Hrvatska nije imala ustrojenu vojsku, prva krenula u obranu. Na tom je putu 726 policajaca poginulo, za 27 se još traga.

- Rekao bih da je zaista nemjerljiv doprinos hrvatske policije u ovome ratu od prvih dana pa završno s VRO Oluja, naglašava Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke i izaslanik ministra unutarnjih poslova.

- Sportsko druženje je stvarno temelj da se nađu ratnici iz onih dana. Da razmijene mišljenja a i da prenese novu istinu o Domovinskom ratu i promiču vrijednosti iz Domovinskog rata, kaže Marinko Krešić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske.

Desete, jubilarne sportske igre sljedeće godine održat će se u gradu heroju - Vukovaru.