Nemaju mačeve ni konje, ali nose titulu viteza

Nemaju mačeve, ni konje, ni raskošne šešire kao nekada, ali nose titulu viteza. U Europi ih ima oko 5000, a danas su posjetili i našu zemlju. U svoj Europski vinski viteški red na Korčuli su primili nove članove.

Oko 140 vitezova prošetalo je Korčulom i iznenadilo Koručulane i brojne turiste. Vitezovi iz cijele Europe svake se godine sastaju u drugoj zemlji, a sada je na red došla Hrvatska. Odabrali su Korčulu kao jednu od najstarijih i najvećih tradicija vinogradarstva.

Vitezovi otkrivaju - iako se sastaju zbog vina, glavni je cilj očuvanje tradicionalnih europskih vrijednosti. 

Dok je u Hrvatskoj oko 120 vitezova, udruga u cijeloj Europi ima čak 5000 članova. Vitez se postaje po preporuci, a put je prilično dug.

- Vitez se ne može postatit odmah, to su stupnjevi - postaje se prvo pripravnik, pa savjetnik, pa sudac pa onda vitez. Proces traje otrpilike oko 10 godina, rekao je Petar Cota, drugi prokonzul za Hrvatsku.

Taj je proces, uz ceremoniju, danas započeo i Damir Milat.

- Dok se postane vitez ima tri stepenice. Znači ja ću sada provesti dvije godine u ovom statusu, nakon dvije godine ako budem zadovoljio uvjete koje propisuje Statut viteškog reda, onda ću biti unaprijeđen i tako 1, 2, 3 do vinskog viteza, objasnio je Milat.

Vitezovi su se susreli i s korčulanskim gradonačelnikom, a u sklopu svečanosti proglasili su početak europske berbe grožđa.