Drveni trajekt Bodulka - prvi u Hrvatskoj

Kada je prije 60 godina krenula na svoju prvu plovidbu od Šila do Crikvenice "Bodulka" je bila pravo čudo za Crikveničane i Krčane. Bio je to ne samo impozantan događaj, već i početak nove ere trajektnog povezivanja hrvatskih otoka s kopnom.

- Bodulka je prvi put zaplovila 12. travnja u 10.25 minuta iz Šila. Bila je nakrcana sa 1 autobusom, nekoliko automobila i velikim brojem stanovnika otoka koji su krenuli sa iščekivanjem u vožnju od 30 minuta do crikveničke luke gdje ih je čekalo nekoliko stotina građana. I to je doista povijesni trenutak hrvatskog pomorstva, kaže Tea Rosić, kustosica u Muzeju Grada Crikvenice. Dodaje kako je Bodulka u početku išla 4 puta dnevno, međutim to nije bilo dovoljno.

Priča "Bodulkinih vremena" je u muzej grada Crikvenice privukla i turiste. Ekipa emisije More razgovarala je i s Mladenom Dunatom - prvim Bodulkinim kormilarom. Njegova matrikula je izložena u muzeju. Na izložbi se mogu pogledati i privatne fotografije te uniforme i ostalih članova posade Bodulke.

Podsjetimo i na to da je 50-tih godina prošloga stoljeća dovršena i Jadranska magistgrala,  a 1980-te Krčki most. I vjerovali ili ne, te je godine bio jedinstven u svijetu!

Pogledajte reportažu emisije More.