Pašman: Zdravstveno-terapeutski raj

Blagodati otoka Pašmana i dugih otočnih uvala, privlače mnoge. Odmor i opuštanje, ali i puno više od toga, jer more i liječi.
- Mi smo došli na Pašman, tu radimo zdravstveno-terapeutske kolonije, s djecom s cerebralnom paralizom i ostalim poteškoćama. Mi tu radimo terapeutski program, jer kroz sve te vodene radosti koje su za njih užitak, imaju i terapije, objašnjava Nataša Solomon, Društvo Sonček Posavlje.
Terapije na moru odišu nekim unutrašnjim mirom, a pokrete u moru lakše je koordinirati.
- Najviše njima koristi ova rekreacija, jer tu su pokreti, karakteristike za ravnotežu. Banana dođe kao da je hipoterapija na konju, ronjenje za invalide je 100 posto dobra stvar, kaže Karl Žulpelc, Udruga invalida Posavlje. 
Ronjenje je terapija, ali mnogima i užitak.
- Njima pomažemo svake godine, jer smo kupili opremu ronilačku, lijepo je raditi s ljudima ako imaš srce. Neki i ne mogu izaći van, i neće, tako da super, kaže Boris Oražen, Vatrogasna jedinica Krško.
More u pješčanoj uvali pruža veliki broj prilagođenih terapija.
-Pri ronjenju, znamo da je to poseban užitak, tako da imaju ispunjen dan, lijepe stvari im se događaju, voze se s jetom, s čamcem imaju i neurofizioterapiju, refleksoterapiju, kineziterapiju, želimo da im je čim ljepše. Mi već 24 godine imamo to društvo i izdvajamo zdravstveno terapeutske kolonije, sad smo se odlučili na malo drukčiji način, ističe Solomon.
Kolonije na Pašmanu održavaju već četiri godine, vježbaju, rade i otkrivaju ljepotu otoka.
- Tu imamo svake godine dvaput koloniju, ima nas sad oko 34 i u prvoj je bilo isto toliko, sada ovi su stariji iznad 18 godina, zato treba i malo više pratioca, da pomognu, jer to je sve fizički rad, da se podigne, inače u prvoj koloniji su oni manji, imaju roditelje sa sobom, objašnjava Žulpelc.
Prirodna pješčana uvala na Pašmanu prilagođena je upravo njima.
- Mi pratimo njihove potrebe, znači što oni trebaju, mi onda dogodine tako napravimo, i vidi se da je to dobar rezultat, jer se vraćaju, pojačavaju. Sve te rampe su prilagođene za invalide, unutra u vodi je plitko more, fini pijesak, nema ozljeda, ne treba ni cipele nositi, kaže Marjan Nabernik.
- Ovdje na Pašmanu izvodimo terapije, imamo kolonije gdje se vozimo s bananom, skuterom, imamo vrlo razne aktivnosti, bitno je da se družimo, ističe Katja.
To pamte jako dobro, dugo u hladnijim danima, kažu nam, pričaju o moru, ljetu i otoku Pašmanu.