Balet "Apoksiomen" u čast arheološkoj senzaciji

Prije točno 20 godina Hrvatska je dobila pravu arheološku senzaciju. Iz mora kod Malog Lošinja izronjen je gotovo potpuno očuvani kip Apoksiomen. Tomu u čast sinoć je na trgu u Malom Lošinju održana predstava "Apoksiomen" u izvedbi baletnog ansambla zagrebačkog HNK.
Slavni brončani antički kip Apoksiomen koji je 2 tisuće godina proveo na dnu mora simbol je života na Mediteranu i neprocjenjiv kulturni nalaz koji je obišao svijet. Ritualna baletna predstava inspirirana njime, bez jezične barijere, izvanvremenski progovara o svima koji, poput njega, i danas traže novi dom.
- Mi opisujemo i izbjeglice, kako su oni proputovali po moru i svemu, i o Apoksiomenu, objašnjava Iva Vitić Gameiro, prvakinja Baleta HNK Zagreb.
U ovom nesvakidašnjem baletu - koji dramatično spaja suvremeni i klasični ples, plesači su se okušali i u pjevanju Euripidovih Trojanki na starogrčkom.
- Apoksiomen je meni ostao duboko u srcu, cijeli taj proces rada je bio izuzetno interesantan, kreativan. I zato smo od početka okupili jedan fenomenalan tim i zato bih ovom prilikom također želio pozdraviti skladateljicu našu Tamaru Obrovac mecenu naše glazbe, ističe Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta HNK Zagreb.
Njezina glazba kao da dodiruje sve rubove Mediterana i sjajno se nadopunjuje s vizijom koreografa i redatelja Claudija Bernarda.
- Belgijski režiser Claudio Bernard je u biti došao na ideju prilikom posjete Muzeju Mimari dok je još Apoksiomen bio u Zagrebu da napravi baletnu predstavu sasvim slučajno, isto kao što je njegov sunarodnjak Rene Wouters slučajno našao Apoksiomena u podmorju otoka Lošinja, kaže Dalibor Cvitković, direktor TZ-a Malog Lošinja.
I tako, dva puta slučajno, Belgijci su pridonijeli uskrsnuću Apoksiomena, čija će priča, baš kao i njegov impozantni kip, izazivati divljenje mnogih.