Kvartet Papandopulo zatvorio 10. Mag festival

Završio je deseti jubilarni MAG festival, međunarodni festival komorne glazbe koji se deset dana u Splitu održavao u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika i Muzeja grada Splita. Rođendan je zaokružen dosad umjetnički najvrednijim i najbogatijim programom.

Pet vrhunskih koncerata s čak sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih baš za ovogodišnji MAG, okrugli stol o budućnosti splitskog glazbenog života - izvrstan su kraj jednog i početak novog desetljeća festivala.

- I dalje je temeljni cilj promocija domaćih glazbenika i domaćeg glazbenog stvaralaštva, ali nadamo se da ćemo biti u mogućnosti početi dovoditi neke svjetske glazbene zvijezde kako bismo privukli još više publike i još više medijske pažnje, napominje direktor MAG festivala Josip Dragnić.

Za medijsku pažnju, a čini se i onu publike, ne treba brinuti Papandopulo kvartet, s čijim je koncertom festival u subotu zatvoren. Četvorica saksofonista najznačajniji su naš komorni sastav.

- Naš primarni aspekt na koji se najviše koncentriramo je suradnja sa živućim autorima. Kad god dobijemo tu čast da praizvedemo nekoga, zbilja se potrudimo da skladba zaživi i krene u samostalni život koji svaki komad muzike ima, kaže alt saksofonist Papandopulo kvarteta Gordan Tudor.

Na koncertu su praizveli čak dvije skladbe, Ante Grgina i Margarete Ferek Petrić: Ovo je još jedan stupanj više zato jer je Papandopulo kvartet izvodio jednu moju kompoziciju već dulje vrijeme i na žalost nije nikad nijedna od njih bila posvećena njima, tako da mogu baš za njih kreirati jedno 'odijelo', tako reći, kroz glazbu koju sam napisala, istaknula je skladateljica Margareta Ferek Petrić.

To odijelo 'Papandopulovcima' je nova ravnateljica zagrebačkog muzičkog biennala kreirala nadahnuta djelima Charlesa Bukowskog.