Kazališna kruna projekta 'Čipka iluzije'

U varaždinskom HNK-u izvedena je hrvatska premijera predstave 'Iluzije' nastale prema tekstu suvremenog ruskog autora Ivana Viripajeva.

Predstava je kruna europskog projekta 'Čipka iluzije', koji se na brojnim radionicama s lepoglavskim čipkaricama gotovo godinu dana provodi u sklopu natječaja 'Umjetnost i kultura 54+'.

Julia Klier i Dražen Krešić režirali su predstavu na konceptu proizašlom iz zajedničkih istraživanja i eksperimentiranja s glumcima i glazbenicima: Četvero mladih glumaca priča priču o četvero staraca koji su na neobičan način proživjeli svoje života. I tu dolazi do različitih iluzija i općenito perspektiva o tome što je istina i što je čija istina, kaže redateljica Julia Klier.

Djelo suvremenog ruskog autora Ivana Viripajeva koji promatra život kroz iz perspektive starijih ljudi, a igraju ih mladi glumic, temelj je projekta.

- Taj spoj i sama tema o životu, o ljubavi, o iluzijama, o očekivanjima, o iznevjerenim očekivanjima, sve smo to probali stopiti s čipkom tako da smo projekt nazvali 'Čipka iluzija', objašnjava dramaturginja, voditeljica projekta Vesna Kosec Torjanac.

Na radionicama u Varaždinu i Lepoglavi čipkari su učili glumce čipkanju, glumci pak njih – glumi: To je specifična, jedinstvena prilika da se susretnemo mi kao ljudi jedne mlađe generacije s ljudima jedne druge generacije. Puno smo naučili jedni od drugih i tu se stvarno dogodila jedna istinita i kvalitetna razmjena između nas, ističe glumica Katarina Arbanas.

- Meni osobno to je veliko zadovoljstvo, znači uklopila sam se u neke nove doživljaje, nova iskustva, za njima dalje su se otvarala vrata pa još više smo se učili, komentira lepoglavska čipkarica Karmen Šoštarić.

Skladatelj Nigel Osborne također smatra da je to bilo vrlo lijepo iskustvo: To je projekt Europske unije, ja sam Škot i želim ostati u Europskoj uniji, pa je u ovom momentu jako simbolično i lijepo da mogu biti član ovog projekta, izjavio je Osborne.

Iz višemjesečnog će projekta proizaći dokumentarni film, radio drama, bit će predstavljen nosač zvuka originalne glazbe nastale na radionicama. Predstava 'Iluzije' bit će izvedena deset puta.