'Izvedbe svakodnevice': Zapruđe i Vitićev neboder

U suradnji s Knjižnicama Grada Zagreba i knjižnicom Vjekoslava Majera, Centar oblikovanja svakodnevice u sklopu svojeg programa 'Izvedbe svakodnevice' poziva građane na javni razgovor o arhitekturi novozagrebačkog naselja Zapruđe i vođenju šetnju slavnim Vitićevim neboderom u Laginjinoj ulici u Zagrebu.

Razgovor će se održati 12. rujna u 18 sati u knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu, a u njemu sudjeluju arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš, dizajner i pisac, likovni kritičar i kustos Bojan Krištofić i arhitekt, kustos i pisac Boris Vidaković. Događaj nastavlja na već održana stručna vodstva kroz svakodnevni život u Zapruđu, jednu tipičnu zgradu ovog naselja i privatan stan.

- Građani se pozivaju da se prijave i na drugi dio programa Izvedbe svakodnevice u rujnu – besplatno vodstvo arhitekturom i svakodnevicom Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici i njegovom okolicom s kojima će nas pobliže upoznati intermedijalni umjetnik, predstavnik projekta "Vitić pleše" Boris Bakal, arhitektica i teoretičarka arhitekture Tamara Bjažić Klarin, arhitekt i stanar Vitićevog nebodera Robert Loher i konzultantica i stanarka Vitićevog nebodera Sunčica Pleština. Vodstvo će se održati 20. rujna u 17 sati, a 21. i 22 rujna u 10 sati. Zainteresirani se građani mogu prijaviti putem prijavnice na web stranici projekta, najavljuju organizatori.

Cilj je vođenih šetnji otkrivanje značaj tog stambenog bloka kojeg je projektirao šibenski arhitekt Ivan Vitić, kao i drugih primjera stambene arhitekture 50-ih godina u neposrednoj blizini, a u kontekstu moderne arhitekture Zagreba. Izvedbe svakodnevice uključuju i javni razgovor o stanovanju i arhitekturi Vitićevog nebodera i okolice, koji će se održati u Književnom klubu Booksa 2. listopada u 17 sati.

- Program Izvedbe svakodnevice namijenjen je široj publici s ciljem upoznavanja građana i stručnjaka o svakodnevnom životu u jednoj specifičnoj arhitekturi, te uzajamnoj vezi arhitekture i života – odnosno, na koji način arhitektura definira život, a na koji način život definira arhitekturu, ističu organizatori.

Pogledajte priču o Ivanu Vitiću prikazanu prošle godine u emisiji Pola ure kulture:
Slike po Ivanu - Vitiću