'Držić i Cervantes u Remetincu'

U Centru za kulturu Novi Zagreb otvorena je izložba Dubravka Kastrapelija 'Držić i Cervantes u Remetincu'. Umjetnik poznat po stripovima i ilustracijama posljednjih godina nadahnuće nalazi upravo u likovima ovih dvaju velikih renesansnih književnika.

Dubravko Kastrapeli nije slučajno uronio upravo u iskričav književni svijet Sredozemlja. I sam dubrovačkih korijena, s neobičnom duhovitošću i lakoćom materijalizira i oživljuje dobro nam poznatu Cervantesovu i Držićevu plejadu likova koji zauvijek ostaju prototipovi škrtaca, rastrošnih sinova, lukavih slugu i seljaka, u vremenu izgubljenih plemića, zaljubljenih staraca i nastavljaju živjeti svoj likovni život, sa svim vrlinama i manama, dok im Kastrapeli udahnjuje radosni renesansni duh.

- Ono što me najviše privuklo kod oba autora je prekrasan jezik koji je bogat. Imate dojam da ih i sada možete sresti kada izađete na ulicu, kaže Dubravko Kastrapeli, a voditeljica Galerije "Vladimir Bužančić" Anita Zlomislić dodaje: Definitivno je na jedan ekspresivan način naš autor to fantastično prikazao.

Svijet je to gdje se ideali sukobljavaju sa stvarnošću, gdje se sniva o vječnoj mladosti, to je i svijet prijevara, podmetanja, lakomosti, a Kastrapelijev stil tako pogodan da se mlade, one koji se bore s lektirama, na zanimljiv način uvuče u čitanje i razumijevanje jednog Držića ili Cervantesa, što je također jedan od ciljeva ove izložbe.

Dubravko Kastrapeli svojim slikama oživljava svjetsku i hrvatsku književnu baštinu koju prevodi u novi vizualni oblik prihvatljiv sadašnjici.