Rijeka Europska prijestolnica kulture

Grad Rijeka od sljedeće će godine nositi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, projekt za koji se u Rijeci pripremaju već pune tri godine. Što će se sve događati u Rijeci tijekom 2020., organizatori će predstavljati tijekom sljedećih mjesec dana, a od ukupno sedam programskih pravaca, danas je predstavljen program onog najvećeg i najobuhvatnijeg - program "27 susjedstava".  

Od Moščenićke Drage, Lovrana i Opatije, preko riječkih naselja i kvarnerskih otoka do Gorskoga kotara - u programski pravac 27 susjedstava uključeni su svi dijelovi Primorsko-goranske županije.

- Htjeli smo pokazati upravo počevši s programom 27 susjedstava da EPK nije isključivo i samo festival takvih velikih i grandioznih programa, nego da je ona prije svega projekt koji uključuje zajednicu, koji uključuje tzv. obične građane, rekla je Emina Višnić, direktorica RIJEKA 2020.

A upravo oni osmislili su programe koji će se događati 2020. - od zvončarske smotre, kino projekcija, suradnje s europskih kulturnim institucijama, očuvanja narječja, muzeja zime i arheoloških tragova, do hrane, jazza i pametnih radionica. Svako susjedstvo povezano je s jednim europskim gradom, a neki su išli ne samo izvan granica Europe, već i u svemir. 

- Imamo jedno ekskluzivno susjedstvo, a to je međunarodna svemirska stanica s kojom se spaja susjedstvo Turnić i dobili smo potvrdu NASA-e da će se to i dogoditi tijekom 2020. godine, naglašava Branka Cvjetičanin, voditeljica programa "27 susjedstava".

Sva će susjedstva od veljače sljedeće godine održavati Festival susjedstava, odnosno različite umjetničke i kulturne programe.

- Vjerujem da kada se jednom taj kotač kreativnosti pokrene da će ga biti nemoguće zaustaviti, zaključuje Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Kulturu koja se događa u malim sredinama - to je ono što ovaj pravac želi istaknuti, te građane tijekom 2020., ali i nakon toga, poticati na promjene, zajedništvo i solidarnost.