Marijin recept za dugovječnost

Zdravlje i dug život želje su koje najčešće upućujemo i sami priželjkujemo. Gospođa Marija doživjela je 100. Evo njezinog recepta za dugovječnost.

Marija je imala težak život.

- Ostala sam bez mame imala sam sedamnaest godina, četvero djece, otac bolestan, živi nekako. Uveče bi kruh mijesila, noću pekla, uvečer bi djecu prala, kraj vatre sušila, tražila krpu gdje ću  zakrpati. Danas kupe nove hlaće pa prave rupu..Kakva ti je to moda, majko mila moja, govori Marija Milošević.

U Drugom svjetskom ratu sudjelovala je kao partizanka. Potkraj rata Marija je pronašla ljubav - u njemačkom logoru upoznala je Talijana, zajedno su pobjegli i 1945-te dobili djevojčicu.

- Živjela sam tu. Onda su došla četiri vojnika noću sa puškama i pitali je l' živi tu taj i taj, ja kažem "da",onda kaže mora s nama ići. On je otišao s njima, a ja sam ostala. To je bilo 7.7. '47-me, a 25. veljače sam rodila sina. Tako da više za njega nisam nikad čula, sjeća se Marija.

S mukom i više gladna nego sita podigla je sama dvoje djece. Oboje žive u Americi. Marija srećom ima prijatelje, a kad je sama, prisjeća se onih koji više nisu tu.

- Ja idem u crkvu, ja se molim Bogu za zdravlje i za sve mrtve koji su poginuli, za sve... Krunicu molim svaki dan, za duše za koje nitko ne moli, molim za duše koje su u čistilištu, za moje mrtve, govori Marija.

Pa postoji li neka tajna za dug život?

- Božja volja, a prvo svega, možda sam na mamine roditelje koji su živjeli sto godina, naglašava Marija.

Dakle, ipak geni.