17. rujna 1973. - Umrla Marijana Radev

Danas se prisjećamo proslavljene hrvatske operne umjetnice Marijane Radev, koja je umrla u Zagrebu 17. rujna 1973.

Doživjela je ovacije u glasovitim opernim kućama Milana, Beča, Londona, Pariza i Moskve. Poslije nastupa u Firenzi kritičar Corriere della Sera je napisao: "Najveći uspjeh imala je Marijana Radev. Studiozno je kreirala Armidu svojim značajnim glasom, veličanstvenom i isto tako živom pojavom". Uz velike dirigente i partnere svojega doba tumačila je Charlottu, Amneris, Azucenu, Orfeja.

Londonski Times ocijenio je njezin nastup u Covent Gardenu 1955: "Od vremena francuske pjevačice Emme Calve, Opera je tridesetak godina uzalud tražila savršenu, rođenu Carmen. Miss Radev je uzor za tu ulogu!" Kreacijom Grofice u Pikovoj dami osvojila je 1961. publiku milanske Scale i stekla međunarodni ugled.

Inače je popularna Radevica, kako su je zvali galerijaši zagrebačkog HNK, najviše dala u ulogama snažne dramatičnosti, dubokih tamnih tonova od kojih slušatelja podilaze srsi. Takva je bila kao Jele u Brkanovićevu Ekvinociju, tako je inerpretirala ariju o kartama u Carmen, Slijepu u Ponchijellijevoj Giocondi.

Marijana Radev je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu ostvarila 44 uloge i imala gotovo 600 nastupa. Bila je protagonistica u prvim izvedbama suvremenih stranih djela: Brittenova Lukrecija, Bradata Turkinja Stravinskoga, Menotijeva madam Flora i prva Mila Gojsalića Jakova Gotovca. Visoka glazbena kultura Marijane Radev zabilježena je na snimkama Verdijeva Requiema, Rossinijeve Stabat Mater i Beethovenove Misse solemnis.