18. rujna 1970. - Umro Jimi Hendrix

Jedan od najpopularnijih glazbenika u povijesti rocka, Jimi Hendrix umro je 18. rujna 1970. u Londonu. Njegov prepoznatljivi gitaristički izričaj ostavio je dubok trag u jazzu, bluesu i drugim modernim glazbenim pravcima.

Hendrix
je bio samouk u gitarističkoj naobrazbi, a note nije znao čitati ni pisati. Zbog toga je bio usredotočen na osluškivanje zvukova koje je proizvodio. Njegova glazbena inventivnost bila je izražena prije svega u korištenju raznih elektroničkih pomagala kojima je iskrivljavao zvuk i gradio melodiju.

Tijekom ranih šezdesetih pratio je na američkim turnejama zvijezde poput Little Richarda i Tine Turner. Godine 1966. preselio se u London i osnovao skupinu “The Jimi Hendrix Experience”. Iduće godine objavljivanjem albuma “Are You Experienced” stekao je veliku popularnost u Europi, a nastupom na Monterey festivalu preko noći postao najveća svjetska koncertna atrakcija.

Tijekom kratke karijere promijenio je nekoliko pratećih sastava, osnovao vlastiti snimateljski studio u New Yorku, te neumorno snimao albume i nastupao na koncertima i upravo je njegovim nastupom završio Woodstock, najveći koncert u povijesti.

Smrt je Jimija Hendrixa zaustavila u 28. godini, tijekom treće europske turneje. Umro je u nerazjašnjenim okolnostima od, prema svemu sudeći, slučajnog predoziranja barbituratima.