19. rujna 1928. - Rođen Josip Pupačić

Jedan od najvećih hrvatskih pjesnika novijeg doba Josip Pupačić, poznat i kao urednik glasovitoga književnog časopisa Krugovi, podrijetlom je iz Poljičke republike.

Rodio se 19. rujna 1928. u mjestu Slime pokraj Omiša ili kako je rekao u pjesmi: "U bilu selu Slimenu kraj one bistre Cetine". Završio je klasičnu gimnaziju u Splitu. Tada je u Izvoru i Studentskom listu objavio prve pjesme. Na prvoj godini studija književnosti u Zagrebu 1955. Pupačić je objavio dvije zbirke "Kiše pjevaju jablanima" i "Mladići".

Od 1959. asistent je pri Katedri za stariju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta, a potom lektor i profesor hrvatskoga jezika u Lyonu i Londonu. Zajedno sa svojim naraštajem oko časopisa Krugovi Josip Pupačić je tražio dublji, istinitiji životni realitet. Objavljuje još dvije pjesničke zbirke: "Cvijet izvan sebe" i "Ustoličenje", a pripremio je i treću simbolična naslova, lirskom slutnjom vlastita kraja "Moj križ svejedno gori", koja je izašla posmrtno.

Pupačićev se život završio tragično. Poginuo je 23. svibnja 1971. u zrakoplovnoj nesreći na otoku Krku u kojoj su stradale i njegova supruga i kći. Bio je tek u 43. godini. Strukturom refleksivnih metaforičkih pjesama Josip Pupačić u hrvatskoj poeziji očituje istinsku vezanost uz podrijetlo i zavičaj. Tu se uklapa i njegova vezanost uz more u antologijskoj pjesmi toga imena.