ZKM:'Ratnički ples' spojio kung fu i plesne pokrete

U Zagrebačkom kazalištu mladih sinoć je gostovala svjetska hit-predstava 'Ratnički ples', čiji je redatelj plesač Zhao Liang, jedan od pionira suvremenog plesa u Kini. Ovo zanimljivo dvodnevno gostovanje održava se u sklopu Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

Jeste li znali da se kineska riječ za ples i borilačku vještinu jednako izgovara? Iako je riječ o različitim načinima izražavanja, oba umijeća pokušavaju spojiti i ujediniti tjelesno i duhovno. Upravo na tom tragu nastao je 'Ratnički ples'

- Još kao dijete obožavao sam kung fu jer kung fu nije samo vještina već mnogo više od toga. U svojim predstavama uvijek se koristim elementima kung fua jer mislim da oni najbolje mogu predočiti tu istočnjačku filozofiju koju želim ispreplesti u svojim djelima, kaže redatelj i koreograf Zhao Liang.

Vješto spajajući zapadni moderni ples, istočnjačku esetetiku i psihologiju, vizualne umjetnosti i borilačke vještine ova plesna skupina stvorila je jedinstven izraz koji osvaja publiku diljem svijeta.

- Drago mi je da je ZKM dio tog značajnog projekta. Veliki je interes zagrebačke publike, a druga predstava je rasprodana već nekoliko dana unaprijed, ističe ravnateljica ZKM- a Snježana Abramović Milković.
ZKM: kineske borilačke vještine i ples
- Publika će upoznati kinesku kulturu kroz predivnu ravnotežu i prožimanje borilačkih vještina i plesa, mekog i tvrdog, jina i janga - svega onoga što kineska kultura jest, poručila je veleposlanica NR Kine u RH Xu Erwen.

Zagrebačka publika doista ima rijetku i jedinstvenu priliku vidjeti kako kineska tradicija i suvremeni ples mogu sjajno koračati zajedno i stvarati jedinstven kreativan izraz.

Druga izvedba 'Ratničkog plesa' u ZKM-u je na rasporedu večeras.