'Relacije' Marija Tomasa u Muzeju Mimara

Tijekom bogate i uspješne karijere više od stotinu puta samostalno je izlagao diljem Europe i SAD-a, a sudjelovao je i na tristo skupnih izložbi - hrvatski slikar Mario Tomas svoja  recentna djela, akrile i pastele, predstavio je u Muzeju Mimara.

- Želim da posjetitelji uživaju u mojim djelima, da im pogledi na slike osvježe i pojačaju serotonin, hormon sreće i zadovoljsto - izravno, u svojem stilu, odgovorio je Mario Tomas upitan što očekuje od ove izložbe. I doista: kao osoba raznovrsnih talenata prije više od četrdeset i pet godina kao svoj životni poziv odabrao je slikarstvo u kojem propitkuje svoje mogućnosti, u stalnoj težnji da ovjekovječi ljepotu i, kaže, radost stvaranja.

- Svi ovi radovi su modernističke kompozicije na rubu apstrakcije. Svi su rađeni iz duše jer ja kada slikam onda slikam tako da nikad ne znam što će se dogoditi na kraju, kao da neka aura diktira što trebam raditi. Ja ću i dalje slikati pejzaže, ali ovo je sad nekako izazov veći, ovo je moja najnovija ljubav, izjavio je Tomas.

Mario Tomas prolazio je tijekom karijere različite mijene - od figurativnosti u ranijim fazama do apstrakcije pri čemu je različite smjerove prilagođavao svojem umjetničkom izričaju.

- Mario Tomas je onaj kojega su kretanja suvremene umjetnosti uvijek dodirivala, ali uvijek je ostao svoj u toj kombinatorici figurativnosti koja bježi u isprepletena mrežišta apstraktnih kompozicija, komentira ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković Bukovčan.

Izložba Marija Tomasa ostaje otvorena do 29. rujna.