Johnny Cash 1993. nam je otkrio: Želim da me glumi Depp

Najpoznatiji američki country-pjevač Johnny Cash preminuo je 12. rujna 2003. u Nashvilleu. Bio je prepoznatljiv po dubokom, specifičnom glasu i crnoj odjeći, zbog koje je dobio nadimak Čovjek u crnom.  U povodu godišnjice njegove smrti, iz arhiva HRT-a izvukli smo intervjue koje je dao glazbenom kritičaru Anti Batinoviću 1993. u Beču te 1997. u Grazu.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Prisjećajući se razgovora 1997., Batinović nam je ispričao anegdotu: na intervju je Johnny Cash stigao sa suprugom June Carter Cash i jednim od sinova, Johnom Carterom Cashom. Batinović je također došao sa suprugom i sinom. Nakon intervjua zajedno su se fotografirali. Cash mu je tom prigodom ispričao i kako je upoznao svoju June.

- Kad sam maturirao, bio sam na izletu u Nashvilleu. Vidio sam njezin nastup i otad sam je sanjao - rekao je Cash pred kamerama HRT-a, prisjetivši se kako su 1956., kada su se upoznali, oboje bili u braku.

- Dugo se nismo vidjeli. Tek 1961. Vidio sam je i prije nekoliko puta, no 1961. zajedno smo radili. U Dallasu u Teksasu nastupili smo na istom koncertu. Nakon koncerta moj je menadžer bio zadivljen njome. Pitao me što mislim o njoj. Rekao sam da je već dugo obožavam. Nitko nije bolji zabavljač od nje. Htio ju je pitati želi li raditi za nas. Podržao sam ga. Pitao ju je i dogovorili su se. Otad je s nama - ispričao je Cash.

Tu se u razgovor uključuje June, koja kaže da su se divno zabavljali, imali su dobar zajednički život. U njegovoj glazbi, govorila je tada, najviše cijeni univerzalnost. 

Devedesetih je za britanski časopis Q Cash izjavio da je odbio tri scenarija za film o svom životu. Na pitanje Ante Batinovića kako bi trebao izgledati takav film, odgovara:

- Mnogi ljudi žele snimiti takav film. Slučajno ću baš sljedeći mjesec potpisati ugovor s holivudskim producentima. Film trenutačno zovu "Man in black". Zasniva se na mojoj istoimenoj knjizi, no obuhvatit će cijeli život. Producirat će ga Edgar Shirer, a režirati James Keach. Ne znam tko će glumiti J. Casha. Željeli smo Johnnyja Deppa. I njemu se to sviđa pa ćemo se možda dogovoriti - otkrio je tada.
12. rujna 2003. - Umro Johnny Cash
Valja napomenuti da je Johnnyja u nagrađivanom filmu "Hod po rubu" (Walk the line) snimljenom 2005. glumio odlični Joaquin Phoenix, koji je za tu ulogu čak nominiran za Oscara. 

U intervjuu je govorio i o obitelji, životu, smrti, ali i o tome zašto je volio svirati zatvorenicima:

Mnogi glazbeni kritičari smatraju ga jednim od najutjecajnijih američkih glazbenika 20. stoljeća, koji je u 55-godišnjoj karijeri prodao više od 90 milijuna albuma. Koncerte je počinjao riječima "Zdravo, ja sam Johnny Cash" (Hello, I'm Johnny Cash).

Ratnom zrakoplovstvu SAD-a pridružio se 1950. Nakon osnovne obuke, dodijeljen je obavještajnom odjelu u njemačkom Landsbergu, a 1954. je časno otpušten, nakon čega se vratio u Teksas. Tijekom obuke upoznao je Vivian Liberto, s kojom se vjenčao u San Antoniju. Imali su četiri kćeri. Preselili su se u Memphis, gdje je Johnny prodavao alat, a po noći svirao. Njegove prve pjesme za Sun, "Hey Porter" i "Cry, Cry, Cry", postigle su velik uspjeh na paradi country-hitova. Početkom 1960-ih putovao je na turneje s Carter Family, koju su tada činili kćeri majke Maybelle, Anita, June i Helen.

Tada mu je karijera krenula uzlaznom putanjom. Počeo je piti te postao ovisan o amfetaminima i barbituratima. Pjesma "Ring of fire" tada je došla na prvo mjesto ljestvice country-pjesama. Njegovao je imidž romantičnog odmetnika, no nikad nije služio zatvorsku kaznu. Ovisnost o drogama dovela ga je do rastave s prvom ženom i otkazivanja nastupa. Ljubav prema June bila je jača od svega, često je govorio da ga je upravo ona spasila iz pakla ovisnosti.

Nakon nadnaravnog duhovnog iskustva 1968. prestao se drogirati. Cash je osjećao sažaljenje prema zatvorenicima i potkraj 1950-ih počeo je nastupati u zatvorima. Na sastanku s američkim predsjednikom Richardom Nixonom u srpnju 1972. zalagao se za reformu zatvorskog sustava. U 48. godini postao je član Kuće slavnih country-glazbenika. Nakon neuobičajene ozljede abdomena, koju mu je na njegovoj farmi 1983. nanio noj, Cash je ponovno zapao u ovisnost, ovaj put o tabletama protiv bolova.June Carter
 preminula je 15. svibnja 2003., u 73. godini. Prije smrti suprugu je rekla da nastavi raditi. On je čak dva puta nastupio u memorijalnom centru obitelji Carter. Jedan je koncert održan 21. 6. 2003. Prije nego što je otpjevao "Ring of Fire", pročitao je izjavu o pokojnoj supruzi koju je napisao neposredno prije nastupa, a pjesmu je jedva otpjevao. Kazao je da se raduje danu kada će opet biti zajedno. Preminuo je u 71. godini, nepuna četiri mjeseca nakon June.