Japanac zaljubljen u glazbu Dore Pejačević

U sklopu 25. Memorijala Dore Pejačević, i to upravo na skladateljičin rođendan, u Našicama je nastupio japanski pijanist Tomohiro Adachi. Veliki zaljubljenik u glazbu Dore Pejačević. Našičanima se tako predstavio sedmu godinu zaredom, jer, kako kaže, svaki posjet Dorinim Našicama donosi novu inspiraciju.

Tomohiro Adachi prvi se put s Dorinom glazbom upoznao tijekom studija na zagrebačkoj Akademiji. Otada do danas, njezina djela izvodi širom svijeta - od Hrvatske do Azije i Australije.

- Jako mi se sviđa njezina glazba i naporno sam vježbao kako bih je što bolje izvodio. Njezina djela sviram na svakom koncertu, a koncerti u Našicama, gdje je živjela, posebno su mi dragi. Publici u svijetu, a posebno u Japanu, želim otkriti ljepotu njezine glazbe, rekao je Adachi.

No, ne samo njezine, jer izvodi i djela Kunca, Papandopula, Josipovića. Godišnje, japanski pijanist ima šezdesetak solističkih, komornih i koncerata s orkestrom, a struka ga svrstava u prvoklasne pijaniste.

Ovoga se puta Našičanima predstavio izvodeći djela Chopia, Liszta, Piazzolle, Beethovena i, naravno, slavne Našičanke na koju su njezini sugrađani iznimno ponosni.

Umjetnici poput Tomohira Adachija i Biljane Urban, koja je u Našicama pokrenula Međunarodnu ljetnu akademiju, stoga su, nema dvojbe, zlata vrijedni jer zahvaljujući njihovom trudu, stvaralaštvo prve hrvatske skladateljice i danas živi u cijelome svijetu.