Povratak popularne osječke "Treske"

Osijek ove godine obilježava 135. obljetnicu početka tramvajskog prometa, kada je osječkim ulicama počeo prometovati tramvaj na konjsku vuču kakvim su se tada mogli voziti još samo stanovnici europskih metropola poput Budimpešte, Beča, Londona i Pariza. Bio je to ujedno i početak tramvajskog prijevoza u Hrvatskoj sve do pojave prvih električnih tramvaja na prijelazu u 20. stoljeće.

Popularna osječka "Treska" s godinama, čini se, nije nimalo izgubila na popularnosti. Tramvaj je odavno prepoznat i kao jedan od zaštitnih znakova Grada na Dravi. Zato se u svakodnevnom prometu nerijetko mogu vidjeti i kola koja s pravom nose epitet oldtimera. Nakon bogate aktivne službe poznati češki devedesettrogodišnjak, kažu u Gradskome prijevozu putnika, uskoro bi kao turistička atrakcija mogao ponovno prometovati osječkim ulicama.  

- Nadamo se da ćemo uz pomoć fondova Europske unije pronaći nekakvo rješenje i doći do sredstava da ga vratimo u izvorno stanje, izjavio je voditelj Službe održavanja tramvaja, GPP Osijek Denis Barić. Očuvanje vrijedne tehničke baštine, kažu stručnjaci, briga je o preživjelim svjedocima vremena koji su utjecali na živote generacija Osječana, baš poput konjskog tramvaja u drugoj polovici 19. stoljeća.