Epidaurus festival ispraća ljeto u Cavtatu

U Cavtatu je otvoren 13. Epidaurus festival. Njegova osnivačica, naša pijanistica Ivana Marija Vidović, i ove godine okupila je probrane umjetnike iz cijele Europe - u 12 dana održat će niz koncerata, zanimljivih predavanja, izložbi.

Festival je otvoren predstavom koja je posvećena Clari Schumann, ženi skladatelja Roberta Schumanna. Clarin život, njezinu borbu za glazbu, za obitelj - na scenu donosi glumica Ksenija Prohaska.

- Silno želim da svijet ne zaboravi neke divne ljude, neke velike umjetnike, i da ispričam priču o ženi koja je stajala iza Roberta Schumanna, napominje Prohaska.

Ove godine obilježava se 200. godišnjica rođenja Clare Schumann. U predstavi uz Kseniju Prohasku kao njezin alter ego pojavljuje se pijanistica Irina Nikolenko Smirnova koja svira Klarina djela, skladbe Roberta Schumanna i Brahmsa kojemu je Clara Schumann bila muza.

Bila je čudo od djeteta, svjetsku je slavu doživjela kao pijanistica, a zatim se udala za Roberta Schumanna i rodila mu osmero djece.

- Poslije njegove smrti Clara Schumann je predano po čitavom svijetu svirala njegovu glazbu i zahvaljujući njoj mi danas znamo za Roberta Schumanna, dodaje Prohaska.

Tom snažnom glazbenom pričom otvoren je Epidaurus festival koji nam donosi niz koncerata, a kao i uvijek, bit će tu i mnogo iznenađenja.

- Imamo pravo međunarodno ruho s obilježavanjem znatnih obljetnica, Clare, Rembrandta kao lunatika, uz malo čudo od 9 godina, do nas malo starijih, uz predstavu, predavanje i puno glazbe, navodi umjetnička ravnateljica festivala Epidaurus Ivana Marija Vidović.

Tako će proteći sljedeća dva tjedna Epidaurus festivala koji uz bogatu kulturnu ponudu ispraća ljeto u Cavtatu.