'Ovca u kutiji' u Pazinu

U Pazinu i drugim mjestima središnje Istre u tijeku je 4. Međunarodni festival slikovnice 'Ovca u kutiji'. Namjera mu je, među ostalim, kažu organizatori, promijeniti predodžbu o slikovnici kao isključivo dječjem štivu.

Pazinski su izlozi ovih dana oblijepljeni ilustracijama slikovnica, a knjige 20-ak autora iz raznih zemalja prodaju se i na štandovima: Kao što je Motovun svjetski centar filma, mi bismo htjeli da Pazin bude svjetski centar slikovnice. Štos je u tome da se ta slikovnica shvati kao umjetničko djelo, a ne onako kako piše: slikovnica je ilustrirana knjiga za djecu, ističe umjetnički direktor festivala Zoran Pongrašić.

Slikovnica i nije uvijek namijenjena djeci - pokazala je to izložba ilustracija slikovnica za odrasle, biblioteke 'Vrata u podrum': Tomu je razlog što se volimo igrati i volimo probavati nešto što nije još nitko napravio, dodaje Pongrašić.

Dok slikovnice za djecu umiruju, uspavljuju, uvode u svijet mašte i bijeg od stvarnosti, slikovnice za odrasle suočavaju nas sa stvarnošću na vrlo izravan način, kažu autori.

- One su više kao neka kanta hladne vode koja nas razbuđuje, osvještava za situacije oko nas od kojih bismo najradije okrenuli glavu i zatvorili oči, komentira ilustratorica Irena Jukić Pranjić.

Za ilustratore u pravilu dječjih slikovnica, ovo je kažu - pravi izlet u realnost, no nema mnogo ljudi koji to traže: Njih je nažalost manje. Kako odrastamo, tako se neke druge vrijednosti krenu tražiti. Mislim da ću morati i dalje raditi više za djecu, nego stvari za odrasle, kaže ilustrator Tomislav Tomić.

Svatko može prolistati slikovnicu i, kako kažu organizatori, pridonijeti nacionalnoj strategiji poticanja čitanja.