21. rujna 1938. - Umrla Ivana Brlić Mažuranić

U zagrebačkoj bolnici Srebrnjak 21. rujna 1938. ruku na sebe digla je hrvatska spisateljica Ivana Brlić Mažuranić.

Ta autorica neobične stvaralačke snage rodila se 1874. godine u Ogulinu, gdje je njezin otac Vladimir, sin pjesnika i hrvatskog bana Ivana Mažuranića, služio kao državni odvjetnik. Ivana je završila samo dva razreda djevojačke škole u Zagrebu, ali zahvaljujući intelektualnom ozračju u obiteljskoj sredini, stekla je visoku naobrazbu. Godine 1892. udala se za Vatroslava Brlića, člana ugledne slavonsko-brodske obitelji. Kako bi svojoj djeci, otvorila vrata u carstvo bajki, 1902. napisala je svoje prvo djelo "Valjani i nevaljani".

Njezinu pravu stvaralačku izvornost i umjetničku nadarenost otkrile su "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića". To je roman o sazrijevanju bistrog i marljivog dječaka, koji bježi od mrkog gazde i doživljava niz romantičnih pustolovina. Najzrelije ostvarenje Ivane Brlić Mažuranić nadaleko su poznate "Priče iz davnine", virtuozna zbirka neobičnih bajki. U njima je fantastičan sadržaj stavljen u slavensko mitološko ruho, a priče vrve od divova, patuljaka, bjesova, dobrih vila, zlih vještica, kneginja, banova i junaka. 

Pa ipak, posljednjih godina života borila se s depresijom. Slabog zdravlja i osjetljiva na živce živjela je s njegovateljicom koja društvenoj Ivani nije bila dovoljna. Odlazak u bolnicu pokazao se kobnim. Njezino samoubojstvo obitelj  je godinama skrivala od javnosti. Ivanu Brlić Mažuranić nazivali su  hrvatskim Andersenom, dvaput je kandidirana za Nobelovu nagradu za književnost a njezine "Priče iz davnina", jedno su od najprevođenijih djela hrvatske književnosti.