Anketa iz 80-ih: "Moju baku čudi što tata pere suđe"

"Moja baka se uvijek čudi ako tata pere suđe, da se to ne bi smjelo dogoditi" - govori mlada djevojka u anketi o ravnopravnosti žena provedenoj u ožujku 1980. Na snimci koju smo pronašli u arhivi HRT-a neki od prijedloga da žene postanu ravnopravnije muškarcima u 80-ima bili su: otvaranje različitih servisa za pranje i glačanje rublja, još brža izgradnja dječjih ustanova, bolja i jeftinija društvena prehrana.

Jasno je i zašto, kada se čuju neke od izjava anketiranih dama. "Što se tiče vrtića, to je jako slabo organizirano", žali se u anketi jedna mlada majka i predlaže da se studentima omogući što bolji smještaj djece. "Jedno dijete već imam, sad drugo. Svakako da me brine, jer zbog radnog vremena nisam u mogućnosti dati dijete u vrtić ni u jaslice", kaže druga.

Starija gospođa u anketi tvrdi kako žena ravnopravnost ima samo na papiru, dok druga, mlađa, sasvim iskreno svjedoči o braku svoje majke, kakav sebi ipak ne bi poželjela.

Još jedna mlađa djevojka iz ankete kaže kako o ravnopravnosti nije dosad razmišljala, niti ju je dosad osjetila.

"Neravnopravnost je nešto što žena počinje osjećati tek kad se zaposli i postane majkom", objašnjava novinarka, autorica priloga. "Kada govore o ravnopravnosti, žene najčešće govore o teretu odgovornosti i obveza što ih tište na njihova dva radna mjesta, na onom pravom, i onom obiteljskom" te dodaje uz zaključak: "Tada žena osjeća da joj je teško, ali ne čini ništa da bi takvo stanje bitno izmijenila".

"Ona i dalje poslije posla juri u vrtić ili jaslice, pa u dućan po namirnice, pa onda opet u velikoj žurbi pripremi objed, a potom je čeka pranje rublja, glačanje, šetnja s djecom. Jer podjela na tipično muške i ženske probleme i poslove još uvijek je duboko u nama prisutna" - zaključuje se u prilogu.

Pogledajte video: