Poljudska ljepotica i danas mami uzdahe

U prošlom stoljeću vrijeme u Splitu dijelilo se na ono prije i poslije 8. Mediteranskih igara koje su potpuno promijenile vizuru grada. Sagrađena je i velebna Poljudska ljepotica koja je danas, nakon četiri desetljeća - i dalje turistička atrakcija.

15. rujna 1979. točno u 16 sati fanfare su na prepunom Poljudu označile početak Mediteranskih Igara. Impozantno otvorenje dugo se pamtilo, sportaši su se nadmetali u 25 disciplina. Svijet su obišle slike  stadiona koji je poslije postao Hajdukov dom. Pred poljudskom ljepoticom i danas je gužva. Turistički obilasci redoviti su na Poljudu, a zbog velike obljetnice Mediteranske su igre ovaj tjedan u prvom planu.

- Dosta posjetitelja dolazi iz zemalja koje su vezene uz Mediteran. Najzanimljivije je u svemu da su Talijani najemotivniji. Zbog dvostruke pobjede Pietra Minee na MIS-u i Sare Simeone koja je osvojila zlatnu medalju ali i prvi puta pokušala preskočiti dva metra, objašnjava vodič poljudskih tura Frano Grgurević.

Najavljena proslava kao i druga mnogobrojna zbivanja u Splitu popravljaju posezonske turističke brojke. Grad je stalno u plusu. Krcata je Riva kao da je početak kolovoza. Najava sunčanog, toplog rujna i kongresima bogatoga listopada dodatno će popraviti statistike u ovoj najboljoj godini splitskoga turizma a sjajno organizirane Mediteranske igre trajno će ostati zapisane u svakoj lijepoj turističkoj priči grada pod Marjanom.