Slikovnica ne mora biti namijenjena samo djeci

U Pazinu i drugim mjestima središnje Istre traje 4. Međunarodni festival slikovnice pod nazivom "Ovca u kutiji". Svrha je, kako kažu organizatori iz zagrebačke "Knjige u centru", podignuti slikovnicu na višu razinu te pokazati da ona ne mora biti namijenjena samo djeci.

- Kao što je Motovun svjetski centar filma, mi bi htjeli da Pazin bude svjetski centar slikovnice. Štos je u tome da se ta slikovnica shvati kao nekakvo umjetničko djelo, a ne onako kako u knjizi piše: Slikovnica je ilustrirana knjiga za djecu, kaže umjetnički direktor Međunarodnog festivala Ovca u kutiji Zoran Pongrašić.

Jer i nije uvijek namijenjena djeci. Pokazala je to izložba ilustracija slikovnica za odrasle, biblioteke Vrata u podrum. Dok slikovnice za djecu umiruju, uspavljuju, uvode u svijet mašte i bijeg od stvarnosti, slikovnice za odrasle suočavaju nas sa stvarnošću na vrlo izravan način, kažu autori.

Za ilustratore u pravilu dječjih slikovnica, ovo je kažu - pravi izlet u realnost. No, nema mnogo ljudi koji to traže. Ovakve se stvari u zagrebačkim knjižnicama nalaze pokraj pulta. Svatko tada može prolistati slikovnicu i, kako kažu organizatori, pridonijeti nacionalnoj strategiji poticanja čitanja.