21. rujna 1922. - Rođen Vladimir Ruždjak

Neobičan je bio početak operne karijere baritona Vladimira Ruždjaka: Puccinijev Gianni Schicchi – veoma teška uloga za tek diplomiranog studenta Muzičke akademije!

No, Ruždjak je odlično svladao školu pjevanja profesora Milana Reizera i postigao velik uspjeh. Veliki hrvatski umjetnik rodio se 21. rujna 1922. u Zagrebu, gdje je još u đačkim danima posjećivao sve važnije operne predstave i koncerte. U operi Hrvatskog narodnog kazališta svladavao je sve odgovornije uloge. Njegovim glasom obilježeni su Zajčev Zrinjski, Verdijevi likovi, Figaro u Seviljskom brijaču, Valentin u Faustu, Rangoni u Borisu Godunovu te Evgenij Onjegin.

Ruždjak je bio pjevač koji nikada nije imao teškoće u intonaciji i tehnici pjevanja. Ljepotom i toplinom glasa, visokom kulturom interpretacije i scenskog nastupa, mamio je od ljubitelja opere nesvakidašnje ovacije. S našim opernim ansamblom ili samostalno nastupio je u mnogim europskim metropolama i u glasovitom njujorškom Metropolitanu.

Dulje vrijeme Ruždjak je bio angažiran u Hamburškoj operi gdje je, među ostalim, tumačio djela suvremenih skladatelja. Golem uspjeh postigao je režijama Debyssijeva djela Pelleas i Melisanda te Verdijeve Traviate. Na žalost, treba reći kako još nije dovoljno proučen Ruždjakov skladateljski rad, a nedostaje i reprezentativna monografija o tom velikom hrvatskom umjetniku.