Prvi američki 'Bookerovac' P. Beatty na FSK-u

Među zvijezdama ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti je i Paul Beatty - prvi američki dobitnik prestižne Bookerove nagrade. Njegov roman 'Prodana duša' niz kritičara proglasio je jednim od najvažnijih američkih romana 21. stoljeća.

Beatty je zabavan i duhovit, a 'Prodana duša' roman je koji govori o svijetu u kojem živimo -  o očevima i djeci, o ekonomskoj nejednakosti i rasnoj diskriminaciji. O policijskom nasilju i post-ropstvu u post-rasnoj Americi - i sve to na potpuno neočekivan način, bez imalo političke korektnosti.

Ako ste pomislili da je to knjiga koja se bavi teškim, ali važnim temama današnjeg društva, niste pogriješili, no 'Prodana duša' nije samo to. Riječ je o razornoj satiri koja načinom na koji spaja humor i zadivljujuću priču o rasi i identitetu ostavlja bez daha i mogućnosti usporedbe s već pročitanom lektirom.

- Kad sam završio pisanje knjige, još dok je bila u rukopisu, imao sam osjećaj koji nisam imao ni s jednom knjigom prije, a to je da sam napokon uspio napisati baš ono što sam želio, na način na koji sam želio - doslovno od riječi do riječi. Prvi put kad sam čitao ulomke knjige na glas, bio sam u Detroitu, počeo sam plakati i nisam mogao prestati. Nisam mogao objasniti zašto plačem, no poslije sam shvatio da sam pročitao vlastite misli koje sam želio napisati, ali ih nikada nisam izgovorio na glas, rekao je Paul Beatty u razgovoru za Vijesti iz kulture.

Misli možda i ne treba izgovarati na glas jer one su samo naše i glas im oduzima dio značenja. No onaj tko ih uspije ispisati i za to dobiti prestižnu Bookerovu nagradu zaslužuje divljenje – ili, da ne pretjerujemo, zaslužuje čitanje.