'D'Annunzijeva mučenica' – izložba o ženi kontroverznog vojskovođe

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci otvorena je izložba 'D'Annunzijeva mučenica' koja simbolično progovara o 100. godišnjici okupacije Rijeke kroz personifikaciju grada kao žene, upućujući na mnogobrojne D'Annunzijeve ljubavnice koje su nakon završetka veze bile iscrpljene fizički i emocionalno, baš poput grada Rijeke.

Naziv izložbe zapravo je metafora njegova izraza koji je upotrebljavao u potpuno drugačijem kontekstu: On je smatrao da je grad Rijeka mučenica s obzirom na to da Talijani Rijeke jako žele biti dio Italije, a službena talijanska Vlada ih nije tako shvaćala odnosno prihvaćala, napominje suautorica izložbe Tea Perinčić.

Za 16-mjesečne D'Annuzijeve vladavine Rijeka je društveno i gospodarski uništena te pretvorena u mučenički grad. Izložba nudi pogled na to doba iz perspektive žena u artefaktima i likovnim djelima talijanskih futurističkih umjetnika poput Marinettija, Carre i Buzzija te onodobnog hrvatskog satiričkog časopisa Koprive.

- Talijanski futuristi i talijanski metafizički umjetnici predstavljaju jednu političku potporu D'Annunziju, a jugoslavenski satiričari idu u suprotno, oni su protiv okupacije, ali interesantno kod svih njih se proteže ista linija , a to je poistovjećivanje granica ženskim tijelom, ističe suautorica izložbe Anamarija Milčić.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Nikolina Radić Štivić poručuje, pak, da smo kroz govor o tome što u tomu svemu nije bilo dobro zapravo naučili ta se to nikada više ne ponovi.
Prosvjedna nota zbog spomenika D'Annunziju, četvorica uhićenih, petorica vraćenih
Unatoč postavljanju D'Annunzijeva spomenika u Trstu i isticanja zastave Kraljevine Italije na Guvernerovoj palači, izložba "ne zatvara oči" pred poviješću.

- Ovo je prilika da se prisjetimo turbulentne europske povijesti i da izvučemo sve pouke koje trebamo, da gradimo danas uključiva, tolerantna, multietnička društva. Mislim da je to najsnažnija poruka ove izložbe, izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Izložba se može pogledati tijekom cijele iduće godine.