Klinika za nalivpera, jedina u Hrvatskoj

Ako bismo trebali izabrati jedno od najromantičnijih zanimanja, onda bi to zasigurno bilo popravak nalivpera. U prošlosti su nalivperima napisane mnoge pjesme, priče i romani. Iako se danas sve manje koriste, nalivpera su i dalje simbol lijepog pisanja rukom. U Zagrebu postoji malena radnja gdje se i danas popravljaju nalivpera.

Nalivpera i tinta ispisali su mnoge velike, tužne i sretne priče. Iako se danas rijetko rabe, pokraj Trga bana Jelačića u Zagrebu, na šest četvornih metara, nalivpera i dalje žive. Peroklinika je jedina trgovina i servis nalivpera u Hrvatskoj. Nakon suprugove smrti gospođa Vlasta Keranović preuzela je obrt koji u Zagrebu postoji već više od 70 godina.

- Danas u moderno vrijeme kada se piše, manje-više kompjuterom, mobitelima, sve manje se piše nalivperom. Međutim, moja upravo želja i zadaća da se vratimo finom pisanju. Morate znati da se nalivperom pišete sasvim drugačije nego kemijskom olovkom. Ne može svatko ni pisati s vašim nalivperom. S nalivperom piše samo osoba koja je vlasnik toga nalivpera. Osim toga postoje i tinte kojima se pišu ljubavna pisma, recimo ljubičastom tintom. Crnom tintom pišu svećenici. I tako postoje različite boje, kaže Keranović.

Nalivpera nije lako popravljati. Potrebno je mnogo strpljenja i truda kako bi se na sitnim i osjetljivim dijelovima otklonili kvarovi.

- Nalivpero, ovisi o njegovu kvaru. Obzirom da smo mi ovdje 77 godina, svi dijelovi su se sačuvali, do sada, niti tvornice nemaju dijelove koje imam ja. Nakon 20 godina oni sve dijelove uništavaju, a ja još uvijek mogu ta stara nalivpera iz 50-ih, 60-ih popraviti jer ja imam te dijelove. 2-3 dana je potrebno da se ona očisti i popravi. Morate znati da ta nalivpera stoje u ladici, prilično dugo, pa se zasuši tinta, ne može ga se uopće otvoriti bez da se očisti najprije i tek onda popravlja, objašnjava Keranović.

Gospođa Keranović posjeduje veliku kolekciju nalivpera. Neka su unikatna.

- Obzirom da tako dugo ta radiona postoji moj muž je i otkupljivao nalivpera i pravio zbirku, prema vrstama, prema tvornicama, tu zbirku ja želim pokloniti Gradu Zagrebu, upravo da to bude prezentirano turistima i našima građanima.

U ovom servisu izrađuju se i posebni hrvatski suveniri, replike prve tehničke olovke na svijetu koju je Slavoljub Penkala patentirao 1906. godine. Taj je suvenir svojedobno i prvi hrvatski predsjednik poklanjao državnicima u svijetu.

- Olovka je prva koja je imala grafitnu minu, kemijska je tek kasnije izmišljena. Ovo je početak modernoga pisaćeg pribora, kaže Keranović.

Nalivpero je oduvijek simbol osobnosti - možda bi danas, umjesto tipkanja na mobitelu, katkad nalivperom mogli napisati nekoliko lijepih riječi na papir.