23. rujna 1913. - Roland Garros preletio Sredozemno more

Iako se pri spomenu Rolanda Garrosa danas uglavnom misli na najveći francuski teniski turnir, manje je poznato da taj slavni Francuz nije imao ništa s tenisom.

Bio je jedan od najvećih francuskih letača svoga doba, a u povijest je ušao kao prvi čovjek koji je 23. rujna 1913. preletio Sredozemno more.  Naime, poslije prvog leta braće Wright sve jači motori i sve bolje konstrukcije omogućavale su sve veće pothvate. Nakon što je Francuz Louis Bleriot 1909. preletio kanal La Manche, a peruanski avijatičar hrvatsko-francuskog podrijetla Ivan Bjelovučić početkom 1913. Alpe, Garros se odvažio na novi pothvat. Podigavši se nedaleko od Caena, nakon gotovo osam sati leta Garros se spustio u Tunis i tako postao francuski nacionalni junak.

Kad je počeo Prvi svjetski rat, Roland Garros se kao iskusni letač priključio francuskom ratnom zrakoplovstvu. Pripisuje mu se da je, uz pomoć konstruktora Raymonda Saulniera, izradio deflektore koji su mu omogućili pucanje strojnicom kroz propeler zrakoplova, što je bila novost u zračnim borbama. Zahvaljujući novom izumu, Garros je 1915. u kratkom vremenu uspio oboriti pet njemačkih zrakoplova. Ipak, sreća je kratko trajala jer su i njega uskoro oborili i zarobili. Kako nakon slijetanja nije uspio zapaliti zrakoplov, njegov su izum "pokrali" Nijemci i počeli ga sami rabiti na svojim avionima.

Nakon tri godine zarobljeništva Roland Garros je 1918. uspio pobjeći i ponovno se nakratko priključio francuskim zračnim snagama. Poginuo je u završnim borbama kada su njegov avion oborili Nijemci.

Roland Garros bio je zaljubljenik u sport. Najviše je postigao u biciklizmu, 1906. je čak postao prvak Francuske. Igrao je nogomet i tenis, ali samo rekreativno. Iako se najpoznatiji zemljani turnir zove po njemu, Roland Garros nikad nije nastupio na teniskom turniru!