24. rujna 1887. - Rođen Mihovil Pavlek Miškina

Seljak-pisac Mihovil Pavlek Miškina, poznat po pjesmi ''Crveni makovi'', rodio se 24. rujna 1887. u podravskom selu Đelekovcu. Književni opus samoukog pisca velike inteligencije i osjećaja za socijalnu pravdu nije velik.

Miškina
je i u poeziji i u svojim zapaženim novelama tražio da se svijet mijenja radom i poštenjem i da se upravo time izgradi miran i napredan dom za seljaka. Bio je gorljiv radićevac, sklon polemičkim tonovima u tadašnjem književnom i političkom životu. Iako je seljake i radnike smatrao istovrsnim slojem potlačenih i bijednih, Miškina se nije slagao s revolucionarnim metodama, zbog čega su ga komunisti gledali s nepovjerenjem.

Smatrao je da su komunisti preradikalni, a o tome je 1938. u brošuri ''Zašto hrvatski seljak nije komunist'' zapisao: ''Seljak vjeruje da se dobar ljudski život može postići jedino prosvjetom i znanjem, organizacijom i slogom, a ne nasiljem''.

Uspostavom NDH Miškina je odbio postati zastupnik Pogavnikova Sabora, ali se nije priklonio ni komunistima. Ostao je dosljedan samome sebi. U jednom je govoru izjavio kako smatra da "svi društveni problemi izviru iz socijalnih odnosa i na tome treba raditi''. Pritom je hrabro dodao, '' pa ako je to komunizam, onda sam ja komunist" što je izazvalo dodatni ustaški bijes.

Godine 1942. na prijevaru je odveden iz rodnoga Đelekovca u jasenovački logor, gdje je i ubijen. Zbog Miškinine tragične smrti mnogi su se članovi HSS-a opredijelili za partizanski pokret, koji mu se odužio prozvavši jednu brigadu njegovim imenom.