I Francuzi poludjeli za burgerima

Četrdeset godina nakon otvaranja prvog McDonald'sova restorana u Francuskoj, prema čemu je u početku vladao otpor, francuska podružnica postala je najprofitabilnija u toj američkoj grupi, a Francuzi su postali drugi najveći konzumenti burgera na svijetu.

Otvaranje prvog McDonald'sova restorana u Francuskoj, 17. rujna 1979. u Strasbourgu, izazvalo je val kritika u zemlji, koja se često diči da je zemlja gastronomije u kojoj se fast-food prezire. Nekoliko "McDoa", kako ih se naziva u Francuskoj, bilo je otvoreno već 1972., ali su ubrzo zatvoreni zbog sudske bitke s grupom. Danas je u Francuskoj 1464 McDonald'sa.

- Francuzi su ponovno prisvojili burger, bilo poboljšavajući recept, bilo smatrajući da u tom proizvodu ima kvalitete. Konzumiraju ga drukčije od Amerikanaca, često sjedeći za stolom, u društvu, u vrijeme ručka i u sklopu obroka u tri slijeda, objašnjava Loic Bienassis s Europskog instituta za povijest i kulturu prehrane.

Oduševljenje ne staje na McDou. Uz glavne američke brendove, McDonald's, Burger King, Quick i KFC, prisutno je i mnogo malih poduzetnika i neovisnih proizvođača burgera, napomenula je Maria Bertoch, stručnjakinja za prehranu u restoranima pri NPD grupi. U deset godina ponuda burgera se utrostručila. Prošle godine burgeri su činili 9 posto prodaje u klasičnim restoranima, prema 3 posto 2008. te ostvarili promet od 6,5 milijarda eura, što je povećanje od 14 posto u tom razdoblju.

Gastronomski burger

- Burger je "jako evoluirao u 40 godina u smislu raznolikosti recepata, kvalitete sastojaka i mjesta konzumacije" i sada je među "nezaobilaznim" jelima, rekao je ugledni chef Jean-Francois Piege, ponosni vlasnik dviju Michelinovih zvjezdica. Burger tako ima zasluženo mjesto na jelovniku njegova pariškog restorana "Clover Grill", kazao je.

- "Ne treba se suzdržavati govoriti o burgeru, rekao je i Jacques Bally, predsjednik Gault&Millaua, drugog gastronomskog vodiča na svijetu nakon Michelina. "Kada je riječ o posluživanju hrane u sobama u najljepšim palačama, burgeri su među najprodavanijim jelima", dodao je.

Rade se burgeri s jastogom ili žabljim kracima. Neki se oslanjanju na luksuzne sastojke, a drugi radije traže savršen spoj s osnovnim namirnicama, poput Anthonyja Verseta, koji je pobijedio na francuskom natjecanju za najbolji burger 2019. On je zamijenio originalnu slaninu konfitom od svinjske potrbušine pripremljenim u pećnici četiri sata, obojio pecivo vinom i sir prepržio let-lampom.