Iz doma u život - kako zaraditi, platiti račune, skuhati?

Mladi koji izlaze iz sustava alternativne skrbi napuštaju domove ili udomiteljske obitelji do 21. godine. Neki od njih već s 18 počinju živjeti u stambenim zajednicama, a neki kreću u samostalni život. Najveći izazovi su pronaći posao i stan.

Tea iz naše priče je djetinjstvo provela u SOS-selu te domovima za nezbrinutu djecu. Već neko vrijeme živi sama.  

- Nisam uopće znala što postoji recimo od računa, račun za vodu, komunalije, čistoća... Meni je sve to bila nepoznanica. Bila mi je nepoznanica i tražiti posao i naučiti kuhati, doslovno kao da sam prvi puta kročila u svijet, kaže.

Slično iskustvo ima i Tena. 

- Mi smo to sve dobivali na gotovo i nismo uopće imali ikoga tko bi nas uputio u to sve, kako rasporediti mjesečne financije koje moraš kada ostaneš sam, ovisan o sebi. Tako da je to najveći problem, što smo financijski većinom nepismeni, ne znamo kako rasporediti novac - kaže.

Upravo zato što nemaju dovoljno informacija, odgovore iz prve ruke potražile su kroz Erasmus+ program Life Care-LiveLife. Osnovni cilj programa je osnažiti mlade koji su u procesu izlaska ili su izišli iz sustava skrbi, kaže Jelena Ban, predsjednica udruge FICE Hrvatska.

Prvi korak je razmjena iskustava s vršnjacima iz Europe, koje uz financijske probleme muče i oni osobni. Gdje živjeti, kako se zaposliti, komu se obratiti za pomoć, glavna su pitanja koja muče mlade na izlasku iz alternativne skrbi.

Mladima bez roditelja ulazak u samostalan život je veliki izazov, zato bi ih trebalo dodatno podržati.

Pogledajte video: