U 39 dana kajakom oplovili jadransku obalu

Obitelj Dunaj, Tena i Bruno te njihov pas Bubi u 39 dana kajakom su oplovili jadransku obalu. Ovo je priča o izazovu koji pomiče granice, ali i o jednome psu - psu koji toliko voli more da su se Bruno i Tena upravo zbog njega na ovakvu pustolovinu i odlučili. Presudili su jedno ljetovanje na Korčuli i jedan obični kajak.

- Iznajmili smo kajak, otišli na otočiće i Bubiju se to jako svidjelo, mogao je bezbrižno po cijelom otoku trčati, kupati se, kaže Bruno Dunaj.

Nekad napušten i zlostavljan, danas sretan u obitelji Dunaj. Bubija zovu i "specijalac s autoputa", kaže Tena Vičević Dunaj.

- Vozila sam se s prijateljicama s fakulteta, išla smo na jedan studentski zadatak, vozile smo se u autu i na autoputu smo srele jednog izbezumljenog prestrašenog psića koji je trčao cestom u svim trakama. U tom trenutku jedino logično nam je bilo da stanemo i uzmemo ga u auto, kaže za Bubija koji je tijekom plovidbe bio punopravni član posade.

- Bio je jako dobar i u situacijama kada je more bilo nemirnije ili kada su nas uhvatile nevere, držao se ritma našeg tima. Kad bi dobio prslučić, znao je da je vrijeme da se namjesti u svoju poziciju u kajaku, iz dana u dan nije se nijednom požalio da ne bi htio danas ploviti. Dan je izgledao ovako: buđenje u 4, veslanje od 5, prva stanka oko 10 sati! - opisuje Tena.

Tada bi, dodaje Bruno, radili nekakav dnevni odmor, našli bi nekakvu plažicu, uvalicu gdje bi se smjestili, pojeli ručak, odmorili, odspavali, pripremili se za daljnji put. I tako do zalaska sunca. Užitak je bio, kažu, uplovljavati u  sljedeće noćište.

Krenuli su 20. srpnja iz Savudrije i prešli 753 kilometra morske linije do rta Oštro na Prevlaci. Bilo je tu i jake bure, juga, neugodnih susreta s morskim psom i čagljevima, no ipak, kažu, vrijedilo je. Na pitanje koji ih je dio jadranske obale najviše očarao, složno odgovaraju - Velebitski kanal.

Dnevno su veslali tridesetak kilometara, jeli konzerviranu i sušenu hranu, energetske pločice, a katkad, ako bi ih pronašli, skoknuli u lokalnu trgovinu ili restoran. Živjeli su iz dana u dan, pratili vremensku prognozu, vozni red trajekata i katamarana, doslovno izbjegavali brodove, no prije svega - uživali u moru.

Jedna mala obitelj u jednoj velikoj avanturi. Već planiraju sljedeću, kažu, a sigurni smo da će i Bubi potvrdno mahnuti repom. Naime, tijekom snimanja bio je veoma strpljiv, no ipak je svako toliko pogledao u valove sa željom da skoči u more.

Je li mu ekipa emisije "More" udovoljila? Naravno!

Pogledajte video: