"Čudo, neobjašnjivo": Balon s porukom preletio Europu i završio kod Raba!

"Vjerovali ili ne" mogao bi biti naslov priloga iz HRT-ove emisije More, snimljenog u Loparu na Rabu. Sve je počelo u dalekoj Njemačkoj, pa se onda letjelo zrakom - da bi se sve završilo u moru oko Golog otoka. Tema ove priče je balon i mnogo, mnogo čuda s njim!

Sve je počelo na vjenčanju Sabine i Ronnyja - daleko u Njemačkoj, negdje kod Nümberga.

-  Kupili smo crveni balon za vjenčanje. Čak ga nismo mislili ni pustiti u zrak te večeri, no kada je tijekom noći bio napunjen helijem odlučili smo napisati poruku za onoga tko ga možda pronađe. I tada smo ga pustili u zrak, oko 23 sata - započinje Ronny Miehautsch.

I tu počinju čudni, neki bi kazali misteriozni putevi tog crvenog balona. Mladencima nije ni u snu palo na pamet da će balon preletjeti Europu i spustiti se u more nedaleko Lopara.

Jer u čemu je kvaka? Sabina i Ronny mjesec dana uoči vjenčanja upravo su u Loparu rezervirali apartman za medeni mjesec, a sada dobivaju poruku da je balon nađen u moru nedaleko od Lopara!

- Kada smo dobili poruku da je pronađen u Loparu iznenađenju nije bilo kraja. Nije nam bilo ni na kraj pameti da će balon doletjeti upravo do destinacije koju smo rezervirali za medeni mjesec!, kaže Sabina Miehautsch.

A balon je u moru pronašao stari morski vuk. Mladen Škapul godinama vodi ronilački centar Moby Dick i on ga je uočio u moru. Kada su im se javili iz Lopara Sabina i Ronny bili su oduševljeni.

- Pravo je čudo, nitko to ne može objasniti - kako je maleni crveni balon u samo 13 sati preletio gotovo 1000 kilometara i sletio kod Golog otoka?, pita Marin Mušćo, direktor TZ Lopar.

Sve je bilo spontano na vjenčanju, kažu Ronny i Sabina. Napisali su poruku i pustili balon te se nadali da će netko kad-tad pronaći poruku i zvati ih. Nisu, kažu, htjeli puštati bijele golubice.

Sabina i Ronny uživaju na moru obilazeći pješčane plaže Lopara i okolne otoke. A crveni balon izložen u Moby Dicku bit će povod za još mnogo priča o njegovom čudnovatom letu do Lopara.