24. rujna 2008. - Umro Vice Vukov

Nenadmašni slavuj hrvatske glazbe Vice Vukov umro je 24. rujna 2008. u Zagrebu. Vice, rođeni Šibenčanin, na estradi se pojavio na opatijskom festivalu 1959. pjesmom Mirno teku rijeke.

U početku se činilo da će ga njegova generacija zapamtiti po odmjerenoj mirnoći i zvonkom plemenitom baritonu. No razvoj događaja i njegova uloga tijekom Hrvatskog proljeća podignuli su njegovu pojavu i pjesmu na potpuno novu razinu.

Kada su, poslije Karađorđeva, slijedila uhićenja Vice je bio na turneji po Australiji, nije se vratio kući, nego je otišao u svojevoljni izgon, usput završivši studij prava u Parizu. Kada se vratio, javni nastupi za njega su bili prošlost. Priliku za nastup pred publikom čekao je 18 godina, a kada se 1989. vratio, napunio je zagrebački Lisinski 14 rekordnih puta zaredom.

No vremena su se promijenila, festivali popularne glazbe publiku više nisu zanimali i Vice se okrenuo onome zbog čega je 18 godina morao šutjeti – politici. Predan tome pozivu kao i u vrijeme Hrvatskog proljeća, tražio je svoj put upozoravajući na propuste vladajućih. Na kraju ga je zla kob sustigla u zgradi Hrvatskog sabora, gdje je pao na stubištu i posljednje tri godine proveo u komi.

U mnogočemu je Vice Vukov obilježio hrvatsko 20. stoljeće i nema sumnje da će njegovo ime nešto značiti generacijama koje nisu još ni rođene.