25. rujna 1917. - Umro Fran Supilo

Duševno rastrojen i razočaran u svoju političku misiju 25. rujna 1917. u Londonu je umro Frano Supilo, što je bio tužan kraj najpoznatijeg hrvatskog političara u početku 20. stoljeća.

Rođen u Cavtatu Supilo je prva politička iskustva stekao među dubrovačkim pravašima kao urednik tjednika Crvena Hrvatska. Upamćen je po britkom političkom peru, a povijest ga pamti i kao utemeljitelja riječkog Novog lista. Zagovarajući sjedinjenje Dalmacije s Hrvatskom, Supilo je isticao da svaki narod ima prirodno pravo na opstanak, sjedinjenje, samostalnost i budućnost, te se ni hrvatski ne može odreći svojega imena, prošlosti i državnog prava.

Poslije je napravio politički zaokret. Njegova politika novoga kursa polazila je od protuaustrijskog sporazuma s Mađarima, Talijanima, te napose sa Srbima, što je dovelo do stvaranja Hrvatsko-srpske koalicije. Unatoč pobjedi na izborima, Supilo je ubrzo shvatio da njegov idealizam ne dijele velikosrpski elementi, ali ni konzervativne i klerikalne struje u hrvatskoj politici pa je napustio Koaliciju.

Poslije sarajevskog atentata prebjegao je u Italiju gdje je bio jedan od utemeljitelja Jugoslavenskog odbora, koji se zauzimao za stvaranje južnoslavenske države. I tu se sukobio s velikosrpskim planovima o načinu ujedinjenja i budućem uređenju nove zajednice, te je napustio Odbor i pregovore sa srpskim premijerom Nikolom Pašićem. Dodatno se razočarao i s Antantinom potporom talijanskom imperijalizmu, koji je htio oteti hrvatsku obalu. Naposljetku je doživio živčani slom i umro u londonskoj umobolnici ne dočekavši kraj rata, čiji se rasplet odigrao suprotno svim njegovim željama.