Bokun Fest - Festival nijemog filma i drugih osjetila

Održan je drugi, kako ga nazivaju Trogirani, Bokun festival - festival nijemog filma, ali i drugih osjetila. Ovu godinu Bokun je posvećen skladatelju Ivi Tijardoviću i slikaru Salvadoru Daliju. Ulaz na obje večeri festivala bio je - besplatan.

Uz ariju iz Tijardovićeve "Male Floramye" uživali su Trogirani u parku Malarija. Divili su se skladateljevim crtežima, plakatima i ilustracijama. Festivalu ih je ustupila Zaklada Karlo Grenc koja čuva većinu Tijardovićevih djela. Okusila je publika i jela prošlih, pomalo zaboravljenih vremena. 

- Sprema se u duhu Mediterana ono što su jeli u Tijardovićevo vrijeme, a danas se to rjeđe jede. Mlič od gavuna podušen u prošeku, govori Robert Predrag Žmire.

Zvijezda festivala je nijemi film, ističu organizatori, koji je samo dio filmske umjetnosti. Njen bokun. Publici su prikazani "Sinji galeb" i "Pjesma Jadrana" za koje Tijardović potpisuje glazbu.

- Definitivno dobar osjećaj jer su i sam Tijardović i njegova djela bili su zezancija, ukazao je Vlado Belas, bariton.

- Glavni cilj je dati kulturu narodu. Naš slogan je kultura narodu i želimo dokazati da kultura mora biti besplatna. To je jedini način da ljudi budu zadovoljni, da se društvo razvija, jedini način je da ljudima damo besplatnu kulturu, naglašava Ivana Orešić, umjetnička ravnateljica Bokun festivala.

Predstavljen je i Salvador Dali, mnogima u nepoznatom svjetlu. Kao scenarist dvaju nijemih filmova.

- Ovo je potrebno Trogiru, za produžetak sezone, za turiste, za nas domaće, rekao je Robert Predrag Žmire.

Bokun festival zanimljiva je manifestacija koja kulturu približava najširoj publici.