Kemija u kuhinji 19. stoljeća

Na događaju "Kemija u kuhinji u doba Strossmayera" Osječani su mogli vidjeti hranu i običaje iz doba Strossmayera, ljekarništvo i kozmetiku iz 19. stoljeća, ali i samoga biskupa.

Dok je najstariji profesor osječkog fakulteta sve nadgledao i, kao pravi Strossmayer, razgovarao s posjetiteljima, njegovi su mlađi kolege vrijedno radili kako bi svojim gostima pokazali što više. Fra Ante je tako pripremao pekmez od šljiva, i to po starom receptu - 4 funte šljiva i 0,25 funti šećera.

Rezanci s makom i orasima, paprenjaci, medenjaci, kulen i čobanac samo su neka od jela koja su razveselila posjetitelje. Kraj 19. stoljeća i Strossmayerovo doba bilo je zanimljivo i za razvoj farmacije i kozmetike. Prevladavali su prirodni sapuni i biljna kozmetika.

Gužva na štandovima bila je najbolji pokazatelj znatiželje Osječana. I veliki kompliment djelatnicima fakulteta koji su se u projekt uključili s mnogo žara.